Hrvaški cariniki

Cariniki grozijo s stavko na vrhuncu turistične sezone

R.T.
28. 7. 2017, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaški cariniki so nezadovoljni s plačami. Napovedujejo stavko in grozijo, da bodo namerno povzročali gnečo na mejnih prehodih.

Facebook

Hrvaški cariniki tarnajo zaradi nizkih plač, motijo jih slabi pogoji dela in nasploh menijo, da vlada ne ceni dovolj njihovega dela. Obenem se zavedajo, da so njihove karte najbolj vroče v vrhuncu turistične sezone, ko lahko s “počasnim” delom povzročijo največ nevšečnosti.

Predsednik sindikata carinikov Hrvaške Rino Štorić je za Jutarnji list povedal, da bodo že v prihodnjih dneh začeli s stavko. Po Štorićevih besedah se z vladnimi predstavniki pogovarjajo že štiri leta, a napredka niso dosegli. Vlada vztraja, da gospodarske razmere ne omogočajo dvig plač, nasprotno pa v sindikatu menijo, da so se v zadnjem letu razmere tako izboljšale, da bi od tega morali imeti koristi tudi cariniki.

Štorić dodaja, da ne gre za nagajanje, ampak da želijo rešiti dolgotrajne težave. Za ponazoritev navaja, da jih kronično pesti pomankanje kadra, uslužbenci ne dobijo plačanih nadur, službena vozila pa so stara in že nevarna za vožnjo.

Carinska uprava se čudi sindikatu. Trdijo, da niso bili obveščeni o stavki pojasnjujejo pa, da so v načrtu za prihodnje mesece že sredstva, ki bodo omogočila dvig plače carinikom.