Brexit

Bliža se čas ukinitve svobode gibanja za državljane EU

T.L.
27. 7. 2017, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Velika Britanija želi nove priseljence, vendar ...

Profimedia
Britanci obljubljajo spremembe, a zaenkrat še brez konkretnih številk.

Velika Britanija bo najkasneje do marca 2019 pripravila in uveljavila nov imigracijski sistem, ki bo v veljavi po njeni "ločitvi" od EU, je po poročanju BBC napovedal minister za imigracijsko politiko Brandon Lewis. Načelo svobode gibanja za državljane EU je eno od temeljnih načel EU, bodo pa omejitve le-tega po ministrovih besedah uveljavljene že pred tem. Zaenkrat še ni jasno, v kolikšnem obsegu.

Vprašanje priseljevanja je bilo eno od ključnih pri britanski odločitvi, da zapustijo enotni trg EU. Prav ob vprašanju priseljevanja so si namreč Britanci zaželeli več "nadzora nad mejami". Kako bo urejena imigracijska politika v vmesnem obdobju ter po ločitvi EU in Velike Britanije, zaenkrat še ni jasno.

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je prepričana, da bo Britanija tudi "po ločitvi" nedvomno ostala želena destinacija za usposobljene strokovnjake. Oblast tudi trdi, da priseljevanje ne bo onemogočeno in da se "ostrih rezov" ni bati. Neuradno je sicer slišati informacije, da bodo za državljane EU uveljavljena delovna dovoljenja. Bo pa Britanija očitno vrata odpirala le določenemu profilu ljudi, če gre soditi po izjavi notranje ministrice, ki je še dejala: "Poskrbeli bomo, da bomo še naprej privlačni za tiste, ki nam koristijo v ekonomskem, socialnem in kulturnem pogledu."

Vlada obljublja obsežne pogovore in posvetovanja, nove politike in število ljudi, ki jih nameravajo sprejeti v državo v prihdnje, pa naj bi obravavali v letu 2018.