7 milijonov smrti

Tobačni lobi blokira ukrepe za omejevanje kajenja

B.K.
20. 7. 2017, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ukrepi za zmanjševanje smrti zaradi tobaka danes dosegajo več kot 60 odstotkov svetovne populacije, a pritisk tobačnega lobija na nacionalne vlade, ostaja »smrtonosna ovira,« pravijo v Svetovni zdravstveni organizaciji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V včeraj objavljenem poročilu o svetovni porabi tobaka Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) trdi, da je tobak še vedno največji globalni vzrok smrti, ki ga je mogoče preprečiti. Letno za posledicami uporabe tobaka namreč umre 7 milijonov ljudi, kjub temu, da so se opozorila o nevarnosti kajenja okrepila po vsem svetu.

»To je enako kot da bi vsako leto umrla celotna populacija Bolgarije ali Paragvaja. To je nesprejemljivo,« je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ob objavi poročila v New Yorku. Med žrtvami tobaka je vsako leto tudi 890.000 ljudi, ki umrejo zaradi sekundarne izpostavljenosti tobačnemu dimu.

V prizadevanju za zmanjševanje smrti zaradi tobaka, so mnoge države začele izvajati vsaj en ukrep izmed tistih, ki jih je priporočila WHO. Gre predvsem za prepoved oglaševanja, zviševanje davkov na tobačne izdelke, grafična opozorila na embalažah in protikadilske zakonodaje. Danes ti ukrepi tako dosegajo 4,7 milijarde ljudi ali približno 63 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Gre za »dramatično povečanje politike za nadzor nad tobakom v zadnjem desetletju,« piše v poročilu, kjer je navedeno tudi, da je bilo še v letu 2007 v tovrstne ukrepe vključenih samo 15 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Reuters
Ljudska republika Kitajska je največji svetovni porabnik tobaka. Kadi namreč kar 350 milijonov Kitajcev.

Toda kontrolnim ukrepom navkljub WHO poudarja, da tobačne družbe, ki iščejo načine kako vplivati na zdravstveno politiko, še naprej predstavljajo resen problem.

Poročilo tobačne velikane tako obtožuje, da za dosego svojih ciljev uporabljajo prevarantske taktike, saj denimo pretiravajo glede gospodarskega pomena tobačne industrije, diskreditirajo znanstvene dokaze in se poslužujejo sodnih postopkov za ustrahovanje nacionalnih vlad. Takšno vmešavanje naj bi v mnogih državah zaustavilo razvoj zdravstvenih in protikadilskih politik.