Vroča jesen?

"Med poslanci že čutiti, da so to zadnje počitnice v mandatu"

T.L./STA
20. 7. 2017, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tako pravi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Po njegovih ocenah je koalicija na tokratnih počitnicah zagotovo bolj narazen kot pred letom dni.

Primož Lavre
Poslanci so šli na počitnice, nekateri napovedujejo, da bo politična jesen vroča.

Po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše je v DZ že čutiti, da so to zadnje počitnice pred koncem mandata in da so stranke začele razmišljati ter preračunavati, kaj bi se jim bolj izplačalo. "Na žalost je tako, verjetno pa bi bilo bistveno bolje, da bi razmišljali o tem, da do konca mandata še kaj koristnega naredimo za državo," je dejal.

Jurša ima občutek, da se skušajo posamezni predstavniki političnih strank že danes dogovoriti nekatere stvari, da bi bilo v naslednjem mandatu lažje iskati koalicijske povezave. Po njegovih navedbah se SMC včasih kakšne stvari dogovori tudi zunaj koalicije. "Ne bom rekel, da je to večkrat ali da se dogaja pogosto. Dogaja pa se," je dejal Jurša pred parlamentarnimi počitnicami.

Po njegovih ocenah je koalicija na tokratnih počitnicah zagotovo bolj narazen kot pred letom dni. Spomnil je, da je do volitev devet mesecev oz. dobrega pol leta, če odšteje vse aktivnosti. Vendar pa je spomnil na svojo oceno v začetku leta, da bo koalicija vzdržala do konca mandata, če bo vzdržala do poletja. Ob vprašanju, ali si v DeSUS želijo dokončati mandat, je spomnil, da je poslanec tretji mandat. "Dva sem zaključil predčasno, tega pa si želim zaključiti redno," je dodal.

Pri projektih, ki jih po njegovem mnenju vlada še lahko izpelje do konca mandata, je izpostavil tiste, ki so ključnega pomena za DeSUS, to so oblikovanje demografskega sklada, nadaljevanje usklajevanja pokojnin ter izplačilo regresa za upokojence.

Bo politična jesen naporna?

Nekateri sicer napovedujejo naporno politično jesen, saj se med drugim obetata referendum o zakonu o drugem tiru ter interpelacija zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, do katere so kritični tudi v SD in DeSUS.

Ali bo ministrica prestala interpelacijo, je po besedah Jurše odvisno predvsem od odnosa premierja Mira Cerarja do ministričinega dela. "Predsednik vlade bo moral najprej sam razčistiti z ministrico in ugotoviti, ali je zadovoljila njegova pričakovanja. Če bo tako ocenil in se bo tudi druga koalicijska stranka odločila podpreti ministrico, bo interpelacijo vzdržala," ugotavlja Jurša. Morda pa se bo celo odločila za odstop s položaja, je pristavil.