Vojna v Siriji

Konec tajne ameriške podpore sirski opoziciji

B.K.
20. 7. 2017, 09.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da bo prekinil skrivni program ameriške obveščevalne službe CIA, preko katerega so Združene države Amerike podpirale sirske upornike, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Reuters
Borec uporniške Svobodne sirske vojske v vasi Al Jaduda.

Neimenovani ameriški uradniki so za ameriški časnik The Washington Post dejali, da se je Trump za to potezo odločil, ker želi izboljšati odnose z Rusijo. Moskva je namreč dolgoletni zaveznik Asada in je za prekinitev ameriškega sponzoriranja upornikov lobirala že dlje časa.

V omenjenem programu, ki ga je leta 2013 odobril takratni ameriški predsednik Barack Obama, so ZDA izurile in oborožile več tisoč sirskih upornikov, v upanju, da bodo ti strmoglavili Asadov režim. A ta cilj je postal neuresničljiv, ko so leta 2015 na sirsko bojišče stopile ruske vojaške sile.

Program je sicer v praksi propadel že lani, ko je sirska vojska ob podpori ruskih sil izgnala upornike iz mesta Alepo.

Trump naj bi odločitev o ukinitvi programa sprejel že prejšnji mesec, po pogovoru s svetovalcem za nacionalno varnost Herbertom McMasterjem in direktorjem centralne obveščevalne agencije (CIA) Mikom Pompeom.