Kruto maščevanje

Vsaj 37 mrtvih v krvavem obračunu med pastirji in kmeti

S.R.
20. 7. 2017, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Med kmeti in pastirji v nigerijski regiji Kajuru je znova izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo v dveh dneh ubitih najmanj 37 oseb, več deset pa jih je ranjenih.

Profimedia
Mladi pastir iz etnične skupine Fulani pazi na čredo.

Nasilje je izbruhnilo v nedeljo, ko so se mladeniči iz etnične skupine Fulani domnevno odpravili v vas Ungwan Uka, da bi se maščevali za umor pastirja iz svojih vrst. Pastirja naj bi nekaj dni pred tem na kmetiji v vasi Banono napadli in ubili mladeniči iz ljudstva Kadara. Po pričevanju posameznika iz vrst kmetov naj bi bil ta pastir sicer znan razbojnik, ki je kmete na tem območju pogosto nadlegoval in ki ga je razjarjena množica ubila med begom, potem ko je zagrešil hudodelstvo. Mladenič je povedal še, da so zadevo pojasnili tudi pastirjem, vendar naj bi ti vztrajali pri maščevanju.

Pastirji so zato v nedeljo ubili pet oseb, ki so bile domnevno udeležene v napad na njihovega kontroverznega hudodelca, kar pa je močno vznejevoljilo pripadnike kmetov. Ti so v ponedeljek mobilizirali svoje »enote« in napadli bližnje naselbine, v katerih živijo pripadniki ljudstva Fulani. Požgali so njihove šotore in ubili 12 ljudi.

Po besedah očividca Salisuja Mohammeda je skupnost zato najela varnostnike, stvari pa so se vsaj za nekaj časa umirile. Vendar zatišje ni trajalo dolgo, saj so kmetje očitno previdno čakali, da vasi zapustijo plačanci, ter nato nemudoma napadli novo vas in pri tem ubili 10 pastirjev. Fulaniji so svoje pokopali v množičnem grobu ter med samim pogrebom izvedeli, da se bodo morali pripraviti še na pokop novih devetih pastirjev, katerih trupla so našli v okoliškem grmičevju. Skupaj je v obračunu umrlo najmanj 37 ljudi, več deset pa jih je ranjenih.

Območje je zdaj pod nadzorom policije in vojske.