Katastrofa zaradi malomarnosti?

Bojijo se najhujšega! Mrtvih več kot 100 ljudi?

G.G.
15. 6. 2017, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Gasilci so prekinili iskanje pogrešanih na pogorišču stolpnice Grenfell Tower. Uradno je število mrtvih 17, oblasti pa se bojijo, da bi jih bilo več kot 100.

Reuters
Gasilci so začasno prekinili iskalno akcijo. Upanja, da bi našli preživeli, ni več.

Načelnica londonske gasilske brigade Dany Cotton je sporočila, da struktura zgradbe na robovih ni več varna, zato so gasilci začasno ustavili iskanje pogrešanih. Teh pa je v ostankih od ognja uničene stolpnice zagotovo še veliko. Nihče pa ne verjame, da so preživeli, razen, tako Cottonova, če se je zgodil čudež.

Koliko ljudi je bilo v stavbi, ko je v sredo ponoči izbruhnil požar, ki se je bliskovito razširil do vrha stavbe? V stolpnici je prebivalo od 400 do 600 ljudi. Vsi seveda niso bili v stanovanjih, vendar jih je bilo zagotovo več kot 200. Trenutno so številke sledeče: mrtvih je 17, 78 so jih oskrbeli v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, od tega jih je 18 v kritičnem stanju.

Profimedia
Ker številne še pogrešajo, utegne število smrtnih žrtev še narasti.

Stolpnica s 120 socialnimi stanovanji je bila zgrajena leta 1974, lani pa so jo obnovili. Opravljena dela so vključevala namestitev novih zunanjih oblog in občinski ogrevalni sistem. Strokovnjaki in lokalni aktivisti so večkrat opozarjali na pomanjkljivosti pri obnovi in slabo požarno varnost.