Tragedija v Londonu

Londonski Grenfell Tower: se je kot vžigalica vnel zaradi oblog?

R.T.
14. 6. 2017, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zagorelo je malo pred 2. uro po srednjeevropskem času. Grenfell Tower se je s svojimi 24 nadstropji spremenil v grozljivo plamenico.

Profimedia
Ker številne še pogrešajo, utegne število smrtnih žrtev še narasti.

London je prizadela nova tragedija. V leta 1974 zgrajeni 24-nadstropni stolpnici s 120 stanovanji (v povprečju s šestimi stanovanji na enem nadstropju) za socialno ogrožene je izbruhnil požar – vzrok še vedno ni znan –, ko se je v njej nahajalo približno 600 ljudi. V gašenju sodeluje okoli 200 gasilcev s približno 40 vozili. V času pisanja je stavba še vedno gorela – več kot 12 ur po tistem, ko so jo zajeli plameni.

Očividci so poročali o grozljivih prizorih, kako ljudje, da bi se rešili pred ognjem, skačejo iz zgradbe. Nekateri naj bi z balkonov in oken metali celo svoje otroke, drugi pa so se reševali z izdelavo vrvi iz rjuh.

Požar je po zadnjih podatkih terjal najmanj 12 življenj. Ker številne še pogrešajo, utegne število smrtnih žrtev še narasti. 74 ljudi je poiskalo pomoč v šestih londonskih bolnišnicah, od tega jih je 20 v kritičnem stanju. Med poškodovanimi so tudi gasilci. Reševalna akcija bo trajala več dni, čeprav ne pričakujejo, da je v stolpnici Grenfell Tower še kaj preživelih. Scotland Yard je izključil možnost terorizma.

Požarna nevarnost

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za STA odgovorili, da je v današnjem londonskem požaru, premoženjsko škodo utrpel tudi slovenski državljan, ki v požaru ni bil poškodovan. Kot so še pojasnili na MZZ, se je slovenski državljan v zvezi s požarom obrnil na slovensko veleposlaništvo v Londonu, ki je z njim v stiku in mu bo nudilo pomoč, če jo bo potreboval.

MailOnline poroča, da naj bi bile glavni vzrok za požar nove na dež odporne plastične obloge. Te so bile nameščene maja lani v okviru 10 milijonov funtov (11,2 milijona evrov) vredne obnove, ki jo je izvedlo podjetje Rydon, kot smo danes že poročali. Podizvajalec, odgovoren za zunanje obloge, naj bi kmalu po opravljenih delih šel v likvidacijo. Stolpnica v zahodnem delu Londona naj bi tako bila bolj očesu prijetna za prebivalce okoliških stanovanj, razkrivajo gradbeni načrti. Stanovalci naj bi že leta opozarjali na požarno nevarnost. Po zaključku prenove junija lani je stavba dobila oceno srednje stopnje požarne ogroženosti. Kar naj bi pomenilo, kot je za BBC povedal gradbeni inšpektor Geoff Wilkinson, da bi moral biti požar v tovrstnih stavbah omejen na posamezna stanovanja in da se ne bi smel razširiti v tako kratkem času. Zato domneva, da je moralo biti nekaj hudo narobe že pri sami gradnji. Nekatere priče so sicer ugibale, če ni hitro širitev ognja morda poganjal plin.

Za katastrofo naj bi sicer bil kriv niz napak – požarni alarmi naj ne bi delovali, škropilniki tudi ne, edino stopnišče na varno pa je menda bilo blokirano.