Najboljši sosed

Ramljak: Todorić je rešil Mercator pred propadom

M.K./STA
15. 6. 2017, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade v koncernu Agrokor Ante Ramljak je zatrdil, da je lastnik največje hrvaške družbe Ivica Todorić s prevzemom leta 2014 rešil slovenskega trgovca Mercator.

Hina/STA
"Ivica Todorić je rešil Mercator, ker ga je preplačal," je prepričan Ante Ramljak.

Ante Ramljak, ki meni, da je bil Mercator tedaj v slabšem položaju, kot je Agrokor danes, je prepričan, da bodo obstala vsa podjetja iz sestave koncerna.

"Mercator je bil v katastrofalnem položaju, bistveno slabšem kot katerokoli podjetje iz sestave Agrokorja. Bil je prezadolžen z nikakršnimi poslovnimi rezultati," je v pogovoru za današnji Jutarnji list izjavil Ramljak.

"Ivica Todorić je rešil Mercator, ker ga je preplačal. Bistveno je zmanjšal obveznosti do bank, vložil je zajetna sredstva v Mercator in resnično zabil žebelj v svojo krsto," je nadaljeval izredni pooblaščenec.

Kot je dodal, je Mercator danes, ne glede na obveznosti, eno od podjetij v sestavu hrvaškega koncerna, ki se lahko pohvali z najboljšimi rezultati iz tekočega poslovanja.

"V maloprodaji so prišli do petodstotne marže v dobičku iz poslovanja, kar je šolski primer za trgovino na drobno. Žal je Konzum še daleč tega. Danes dosega maržo v višini dva odstotka in želimo si, da bi se do konca mandata približal petim odstotkom," je dodal.

Ramljak je prepričan, da si bo Konzum opomogel. Spomnil je, da je Agrokor prevzel Mercator z namenom, da bi oba svoja trgovca združil v skupino Adria Retail.

"Pomembno je, da je bil pri pogodbi o prevzemu podpisan zelo restriktiven sporazum med bankami upnicami Agrokorja in Mercatorjem, ki Agrokorju onemogoča, da bi se družbi tesneje povezali, kar je v določeni meri rešilo Mercator, saj Agrokor iz njega ni mogel vleči denarja, niti ga pripeljati v položaj, v kakršnem je Konzum," je izjavil.

Ramljak ni odgovoril na vprašanje, ali pričakuje pomoč politike pri reševanju odnosov med Agrokorjem in Mercatorjem, ki so postali tudi hrvaško-slovensko vprašanje. "Mercator je verjetno simbol slovenskega gospodarstva, kot je Konzum hrvaškega. Zato je razumljivo, da se zdi slovenski politiki pomembno spremljati celoten postopek v Agrokorju," je dejal.

"Končna rešitev bo del pogodbe z upniki, od katerih je tudi odvisno, kako bomo kaj prodajali. Lahko da se bomo v posameznih primerih odločili za prve javne ponudbe. Imamo še deset mesecev za analize in sprejemanje odločitev," je odgovoril.

V BiH bo Mercator nadomestil Konzum

Ocenil je, da Agorkor dobro posluje v Sloveniji in Srbiji, medtem ko je najbolj zapleteno v Bosni in Hercegovini, kar naj bi rešili z vrnitvijo blagovne znamke Mercator, ki bo nadomestila Konzum.

Izpostavil je, da je kriza Agrokorja lokalizirana na Hrvaškem, tudi zaradi posebnega zakona za Agrokor, s katerim so uvedli izredno upravo v koncernu.

Po njegovem mnenju bodo uspeli rešiti vsa podjetja iz sestave koncerna, a bodo nekatera dobila svoje lastnike in ne bodo medsebojno povezana.

Izrazil je upanje, da so s krizo v Agrokorju prišli do konca dogovorne ekonomije na Hrvaškem, ter da dolgovi koncerna ne bi smeli biti v breme hrvaških davkoplačevalcev.

Med drugim je še dejal, da je Todorić še vedno uradni lastnik Agrokorja, a so obveznosti koncerna tolikšne, da je povsem mogoče domnevati, da po zaključku postopka ne bo imel ničesar več. "Če mu bo kaj ostalo, bi to pomenilo, da je bila izplačana vsaka lipa za glavnico in obresti vsem upnikom," je še dodal.