Polietilensko jedro

Ponos in aroganca: katastrofa je bila samo vprašanje časa

S.R.
15. 6. 2017, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dobrih deset milijonov evrov vredna prenova stolpnice Grenfell Tower je bila dokončana maja lani. Opravljena dela so vključevala namestitev novih zunanjih oblog in občinski ogrevalni sistem.

Profimedia
Ogenj naj bi se tako hitro razširil zaradi oblog s polietilenskim jedrom.

Aluminijaste zunanje obloge na stolpnici, ki so jih namestili v okviru zadnje prenove, so imele polietilensko oz. plastično jedro, čeprav na trgu obstajajo številni bolj kakovostni ognjevarni materiali.

Profimedia
Skupina Grenfell Action Group je že pred in med prenovo trdila, da zgradba predstavlja nevarnost požara, opozarjali pa so tudi na to, da je dostop intervencijskih vozil močno omejen.

Policijski in požarni minister Nick Hurd je že dejal, da načrtujejo pregled vseh visokih stavb, na katerih je bila izvedena podobna prenova.

V skladu z vsemi standardi ...

Na katastrofo se je odzvalo tudi podjetje Rydon, ki je vodilo prenovo. »Šokirani smo nad informacijo o uničujočem požaru,« pravijo. Najprej so zapisali, da so opravljena dela »izpolnjevala vse zahtevane standarde nadzornih sistemov, protipožarne ter zdravstvene in varnostne standarde,« vendar so pozneje objavili novo obvestilo, v katerem so zapisali le, da je projekt »izpolnjeval vse zahtevane gradbene predpise.« 

Upravitelj zgradbe, ki deluje v imenu sveta okrožja Kensington in Chelsea, torej lastnika zgradbe, pravi, da je za kakršne koli špekulacije v zvezi z vzrokom požara in tem, kaj je krivo za njegovo hitro širjenje, zaenkrat še prezgodaj. Vodja sveta Nick Paget-Brown pa dodaja, da so izvajali redne inšpekcijske preglede in da je potrebna temeljita preiskava.

»Trenutno nismo seznanjeni s kakršno koli povezavo med požarom in zunanjimi oblogami na stolpnici,« pa je v izjavi za javnost zapisal podizvajalec Harley Facades, odgovoren za namestitev oblog.

Profimedia
Leta 2012 so imeli smele načrte za prenovo zgradbe, zdaj je od nje ostala le še lupina.

... ali pa tudi ne

Strokovnjaki na drugi strani pravijo, da je ključna izbira jedra, ki ga pri oblogah obdajata dve aluminijasti plošči. Arhitekt Christopher Miers je za BBC dejal, da je na podlagi poročil in fotografij povsem jasno, zakaj je pozornost usmerjena na obloge.

Stanovalci trdijo, da so jim v preteklosti, nazadnje komaj pred enim tednom, svetovali, naj v primeru požara ostanejo v svojih stanovanjih. Kar bi bilo glede na to, da bi moral biti ob ustrezni požarni varnosti požar omejen na posamezna stanovanja, povsem smiselno. Če pa so bili med prenovo uporabljeni neustrezni ognjevarni materiali, zlasti pri vratih, stenah in stropih, pa se "podre celotna osnova, na kateri temelji ta nasvet," poudarja generalni sekretar sindikata gasilskih brigad Matt Wrack, ki dodaja, da je najbolj grozen vidik katastrofe ravno to, da se požar sploh ne bi smel tako razširiti.

Lokalni aktivist Piers Thompson je svojo jezo usmeril na vodjo sveta Kensington in Chelsea Paget-Browna. »Pri njihovih socialnih stanovanjih je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo zgodila katastrofa. Zahtevamo, da se žrtvam zagotovi pravica,« se je razburil in nadaljeval: »Ti ljudje naokoli postopajo ponosno in arogantno. Zgradili so še večjo požarno past. Nekdaj je to bila lepa betonska zgradba.«

Gre za poceni gradbeni material, ki se sicer uporablja po vsem svetu

Leta 2015 nameščene obloge na stolpnici Grenfell Tower so bile uporabljene tudi na drugih visokih stavbah, ki so bile v preteklosti »žrtve« požarov, piše BBC.

O požarih, kjer so na visokih stavbah uporabili podobne aluminijaste obloge s polietilenskim jedrom, so v preteklosti poročali tudi v Franciji, Južni Koreji, Združenih arabskih emiratih, ZDA in Avstraliji. Leta 2014 so bile take obloge na primer krive za velik požar v stolpnici Lacrosse v Melbournu, ki na srečo ni terjal smrtnih žrtev. Vzrok tistega požara je bil cigaretni ogorek na balkonu osmega nadstropja 21-nadstropne zgradbe, na streho pa se je razširil v pičlih 11 minutah. Za tako hitro širitev zubljev so bile krive ravno te vnetljive obloge, nameščene na zunanje betonske stene.