Sam v gozdu

VIDEO: Malček preživel 4 dni v divjini: pil je močvirsko vodo in jedel travo

R.T.
15. 6. 2017, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Drama z izginotjem svetlolasega dečka, ki se je minule štiri dni v živo odvijala pred očmi ruske javnosti, se je srečno končala.

Twitter / vk.com
Svetlolasi Dima je bil po štirih dneh tavanja v gozdu premočen, premražen in močno dehidriran.

Potem ko je njegova družina prijavila, da se je 4-letni Dima Peskov 10. junija izgubil med taborjenjem v okolici Jekaterinburga, se je v iskalno akcijo vključilo skoraj 2000 ljudi. Po štirih dneh intenzivnega iskanja v gozdni divjini, so malčka našli živega. 

“Dima je bil premražen in premočen, njegova oblačila so bila raztrgana. Po vsem telesu so ga opikali komarji in klopi. Zavili smo ga v toplo odejo in ko se v njem znova prebudila živahnost, nam je povedal, kaj vse se mu je pripetilo – da je jedel travo in pil osmrajeno vodo iz močvirja,” je povedal Pavel Karpenko, pripadnik posebnih vojaških enot, ki se je prostovljno pridružil iskanju in tudi našel izgubljenega dečka, piše Komsomolskaja Pravda (KP).

Med taborjenjem v divjini, je Dima spremljal svojega očeta Andreja v gozd, da bi nasekala drv za kurjavo. A kot je povedal oče, se je deček kmalu začel dolgočasiti, zato ga je napotil nazaj k približno 50 metrov oddaljenemu šotoru, da bi se tam pridružil materi.

"No, to je bilo neverjetno neumno," je Andrej povedal KP. "Sploh nisem pomislil, da bi fant na ravni poti lahko zašel in se izgubil." Žal se je zgodilo prav to, in malček, ki ga opisujejo kot introvertiranega otroka, se ni več pojavil v taboru.

Takoj, ko sta dogodek prijavila, sta se dečkova starša znašla pod pritiskom policistov, ki so v njuno zgodbo posumili in jo preverili z detektorjem laži, in se tako prepričali, da nista namenoma uprizorila dečkovega izginotja, pa tudi medijev in javnosti, ki so podvomili v njune starševske sposobnosti.

Stezosledci so naslednje jutro v bližini šotora odkrili Dimove stopinje. Začelo se je iskanje s potapljači v jezeru, pomagali so si tudi z dronom in območje pregledali s ptičje perspektive, vendar brez uspeha. Res ni kazalo dobro in da bi bilo vse skupaj še bolj črnogledo, so v bližini poleg sledi jelenov odkrili tudi dokaze o navzočnosti medveda. Skupina ribičev je v ponedeljek reševalcem povedala, da so opazili dečka, ki je ustrezal opisu pogrešanega, in je brez spremstva hodil v nasprotni smeri od šotora. Istega dne se je nad gozdom razdivjala še nevihta in dodatno zmanjšala upanje, da bodo dečka kmalu našli.

Kljub temu so vztrajno iskali naprej in v sredo zjutraj je manjša skupina reševalcev odkrila sveže sledi dečkovih čeveljcev. "Vodile so do korenin podrtega drevesa in ko sem pogledal v temno luknjo, ki jo je v zemlji naredilo izruvano drevo, sem tam zagledal ležečega dečka. Iz delov naših oblačil smo mu naredili nosila in ga odnesli," je povedal Karpenko.

Dimo so našli na kraju, ki je kar 7 kilometrov oddaljen od mesta, kjer se je izgubil. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v bližnje mesto Asbest.

Dima je prispel v zdravniško oskrbo močno dehidriran, s sončnimi opeklinami in podhlajen. Klope, ki so se zažrli v njegovo kožo, so testirali na encefalitis. Preventivno je prejel protitelesa in sumijo tudi, da ima deček pljučnico, zato so ga priklopili na infuzijo, je povedal Igor Bragin, predstojnik otroške bolnišnice v Asbestu.