Spori in spojitev

Konec Združene levice, kmalu samo še Levica

R.T.
15. 6. 2017, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Članstvo Iniciative za demokratični socializem (IDS) je na dopisnem kongresu potrdilo sklep o spojitvi s stranko TRS v enotno stranko poimenovano Levica.

STA
Luka Mesec, vodja poslanske skupine ZL.

Združena levica, koalicija treh strank in skupine civilnodružbenih gibanj, se bo po dveh letih močno okrnjena spojila v enotno stranko poimenovano Levica.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) predsednice Violete Tomič je enak sklep kot IDS Luke Meseca sprejela na kongresu v soboto, v IDS pa so kongres, kakor jim je že v navadi, izvedli kar z dopisnim glasovanjem. Združitev je podprlo 80 odstotkov oddanih glasovnic, udeležba na kongresu pa je komaj presegla 50 odstotkov.

STA
Miha Kordiš bo kmalu poslanec Levice.

Sprememba imena

Nova stranka bo iz imena morala izpustiti ‘združena,’ saj so izvorno ime morali prepustiti nekdanji partnerici znotraj koalicije - Demokratični stranki dela, ki jo vodi dolgoletni politik Franc Žnidaršič. Ta se je premienovala v ZL – DSD po tem, ko so ugotovili, da njih in 4. skupine (koalicije civilnodružbenih gibanj) ostali dve stranki nočeta znotraj nove enotne stranke.