Papirnati tiger

Po oviranju postopka odstopi v stranki

lt
7. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Up slovenske levice Luka Mesec se je zaradi nedemokratičnih praks znotraj stranke znašel na tnalu. Zaradi onemogočanja dela disciplinske komisije IDS so odstopili štirje od njenih sedmih članov.

STA
Vzrok za razkole v stranki IDS je način, kako je organizirana koalicija Združena levica – ki je v praksi obstajala samo na ravni poslanske skupine.

Mesec hoče ustanoviti tako imenovano močno Združeno levico, a mu že pred tem razpada njegova lastna stranka.

Člani disciplinske komisije Iniciative za demokratični socializem (DK IDS) so v odstopni izjavi, ki smo jo pridobili v uredništvu, zapisali, da so postavljeni v »brezizhoden položaj, v katerem nimamo niti najmanjše moči, da bi skladno z demokratičnim postopkom in pravilniki vplivali na ugotavljanje disciplinske odgovornosti članic in članov stranke.«

»Dokončno je naši odločitvi botroval dogodek na zadnji seji sveta, prejšnji torek, 31. 1. 2017, na kateri je bila obravnavana pritožba na sklep disciplinske komisije proti koordinatorju sveta stranke Luki Mescu in generalni sekretarki Ani Štromajer. Na tej seji se je odločitev disciplinske komisije popolnoma diskreditiralo, manjkalo pa ni tudi žalitev in posmeha, češ da je poslana razsodba pomanjkljiva in splošno nična, z edino navedbo, da gre za montiran politični proces,« so zapisali odstopniki.

Obtoženi spreminjali dejstva obtožbe

Avtobus demokracija

Kot smo poročali, se je DK IDS odločila, da Mesca in Štromajerjevo izključi iz IDS, saj sta ponaredila glas lokalnega odbora Kranj in tako odprla vrata avtobusom novopečenih članov sorodnikov, s katerimi je Mesec moral utrjevati svojo politično moč v IDS po tem, ko je aprila potopil lasten kongres. 

DK IDS je nato potrdila, kar smo na teh straneh zapisali že prejšnji teden – da svet IDS, ki je politični organ, ki ga koordinira obtoženi Mesec, ni dovolil izvajanja dokazov. Zdaj smo izvedeli, da je tudi zaprl sejo sveta IDS in da se obtoženi Mesec iz odločanja ni izločil, pri tem pa so obtoženi celo spreminjali svoje izjave, saj DK IDS ni bilo prisotne na seji: »Tako so imeli obtoženi možnost, da enostransko, pristransko in arbitrarno spreminjajo dejstva (izrečeno na seji se namreč ne ujema z izrečenim na zaslišanju, kot je mogoče prebrati na transkriptu zaslišanja), saj tam ni bilo nikogar, ki je s temi dejstvi razpolagal in bi jim lahko nasprotoval.«

Mesec večkrat pozabil priti na zaslišanje

»Tudi med samim preiskovalnim procesom smo bili večkrat soočeni z omalovažujočim vedenjem obtoženih, med drugim smo večkrat pozivali in z obtoženim koordinatorjem sveta usklajevali termin zaslišanja, na katerega pa kljub predhodni potrditvi ni prišel, niti ni javil, da ga ne bo,« so zapisali nekdanji člani DK IDS in dodali informacijo, da so Mesca ob končno dogovorjenem terminu zaslišanja klicali po telefonu, a jim je le brezbrižno odvrnil, da ga pač ne bo.

Odstopajo, ker so le papirnati tiger

»Po tehtnem premisleku odstopamo od funkcije članov disciplinske komisije, po našem mnenju in izkušnji slamnatega organa, katerega mnenje je lahko zlahka ignorirano in utišano brez vsakršnih(!) argumentov ali dokazov,« so še zapisali štirje nekdanji člani DK IDS.