Avtobus demokracija

VIDEO: Zamajal se mu je stolček, zato je nanovačil sorodnike

Luka Tetičkovič
2. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V torek je svet stranke IDS obravnaval sklep disciplinskega ukrepa zoper svojega koordinatorja Luko Mesca. Disciplinska komisija je sklenila da se Mesca izključi iz stranke, vendar je svet, politični organ pod koordinatorstvom Mesca, po še neuradnih informacijah prekinil postopek, ne da bi izvedel dokaze. Menda zaradi formalnih napak.

Nikola Miljkovič/KMA
Mesec je s svojim nekdanjim dekletom Ano Štromajer v stranko IDS pripeljal avtobuse sorodnikov in prijateljev.

Neuradno smo iz več virov izvedeli, da je disciplinska komisija stranke Iniciativa za demokratični socializem (IDS) proti Luki Mescu in Ani Štromajer sprožila uradni notranji postopek, ki se je zaključil s sklepom izključitve obeh iz stranke. Mesec in Štromajerjeva naj bi bila v osnovi spoznana za kriva posredovanja ponarejenega glasu strankinega lokalnega odbora Kranj na listo sveta stranke.

Stranko IDS naj bi prek Meseca upravljal operativec in sekretar poslanske skupine ZL Matej Kolenc. Ta je zaradi svoje brezsramnosti in nizkih prijemov strah in trepet naših sogovorcev, na kar kaže tudi vzdevek, ki ga uporablja kot svoj elektronski naslov – Veliki krmar. Ta nadimek so sicer nekoč nadevali Mao Zedongu, Kolenc pa si ga je nadel kar sam.

Predmet tega glasovanja je bil datum, na katerega naj se zapre volilni imenik – Mesec je namreč pred lanskim volilnim kongresom skušal omogočiti volilno pravico slamnatim članom, za katere je obstajal sum, da so se v stranko včlanili le z namenom ga podpreti. Po fiasku aprilskega kongresa se je namreč z vsemi štirimi boril za politično preživetje.

Potopil lasten kongres

Na Svetu24 smo pridobili videoposnetek kongresnega dogajanja. Le-ta prikazuje člane, ki se želijo vrniti v dvorano in končati glasovanje, prekinjeno z odmorom za kosilo. Vendar so organizatorji zavlačevali. Več virov trdi, da so videli Meseca in njegovega tesnega sodelavca Mateja Kolenca, sicer sekretarja poslanske skupine ZL, mahati operaterju kulise, naj je še ne spušča, čeprav se je glasbeni program kongresa že zaključil. Več, ko je zmanjkalo muzike, so na hitro našli drugega izvajalca in tako odmor za kosilo podaljšali na debelo uro. S posnetka je razvidno, da članstvo stranke na hodniku pred kongresno dvorano sicer glasno, a nenasilno, protestira proti odrekanju pravice do glasovanja o združitvi v enotno stranko.Prav na tem kongresu, 9. aprila 2016, se je začel razkol med poslansko skupino Združene levice, prek katere skuša Mesec koalicijo strank Združena levica združiti v enotno stranko pod okriljem poslanske skupine, in članstvom ene od strank te koalicije – IDS. Mesec je po kongresu nekatere člane obtožil fizičnega ustrahovanja in jih pozval k izstopu iz stranke.

Kongres je bil kasneje prekinjen zaradi nesklepčnosti, saj ga je članstvo zaradi razočaranja nad dogajanjem jelo zapuščati.

LT
Po kongresu je igral na karto žrtve domnevnega nasilja, a je s posnetka razvidno, da so člani le protestirali proti manevrom zavlačevanja, s katerimi je razpustil najvišji strankin organ – kongres.

Mesec (IDS) in Tomičeva (TRS) skušata koalicijo strank ZL združiti v stranko ZL, a brez tretjega deležnika, Demokratične stranke dela. Mesec ima pri tem težave, saj morata po statutu stranke IDS združevanje podpreti dve tretjini članstva. A v stranki nima podpore, zato skuša spremeniti statut stranke tako, da bi to odločitev lahko sprejeli dve tretjini članov, ki se udeležijo dopisnega kongresa, in ne dve tretjini vsega članstva, kot je to določeno zdaj.

Birokratski udar v lastni stranki

Kot smo izvedeli, je Mesec takrat uvidel, da članstva ne bo prepričal o združitvi v enotno stranko pod diktatom poslanske skupine. Zaradi pojemajoče verodostojnosti pa naj bi začel dvomiti tudi o svojem uspehu na notranjih volitvah – ki bi na aprilskem kongresu morale slediti postopku glasovanja o združevanju. Volilni kongres nekaj mesecev kasneje so tako izpeljali s pomočjo politične tehnologije, s katero je svojo moč v stranki Zares utrjeval že Gregor Golobič – z dopisnim kongresom. Na takšnem v pravilno oddajo glasu namreč lažje prepričaš neaktivno članstvo, ki ni dobro seznanjeno z notranjimi procesi v stranki in državi.

Pripeljal dva avtobusa prijateljev

A Mesec se kljub temu ni počutil dovolj suverenega, zato je posegel po še eni politični tehnologiji – zloglasni avtobus demokraciji, s katero je tedaj vladajočo stranko Pozitivna Slovenija na kongresu razdejal že Zoran Janković. Pred dopisnim kongresom so se v stranko IDS začeli množično včlanjevati novi člani, po naših informacijah vsaj 50–60 ljudi, zaradi česar se je članstvo stranke povečalo za kar desetino, trdijo naši viri. Po trdem birokratskem boju, ali naj se ti novopečeni člani uvrstijo v volilni imenik ali ne, naj bi Mesec in Štromajerjeva preprosto ponaredila glas lokalnega odbora Kranj in s tem dejanjem dokončno odprla Pandorino skrinjico razpada stranke.

STA
Sogovorci menijo, da Mescu ni všeč, da mora račune za svoje politične odločitve polagati stranki IDS. Z združevanjem v ZL naj bi si tako želel zmodelirati poslušno stranko po svojem okusu.

Pred tedni je iz stranke TRS izstopil poslanec Matjaž Hanžek, po naših informacijah zaradi sporov z Violeto Tomič. Slednja naj bi po prestopu iz stranke DSD postala predsednica TRS z Meščevimi prijemi – avtobus demokracijo. Po naših informacijah prav zdaj v TRS potekajo čistke Hanžkovih kadrov. 

IDS razpada – ukinjajo tri lokalne odbore

Na torkovi seji sveta IDS so sicer zaradi neaktivnosti obravnavali tudi možnost ukinitve treh lokalnih odborov stranke IDS – novomeškega, mariborskega in zasavskega – prav vseh z močnih industrijskih območij, ki bi sicer morala biti politični temelj levičarsko usmerjene IDS. Odbori naj bi svetu stranke namreč sporočili, da zaradi osipa članstva ne morejo niti izpopolniti funkcionarskih funkcij in tako zaradi odsotnosti delegatov ne morejo več sodelovati na sejah sveta. Prav tako smo izvedeli, da sta zaradi opisanega dogajanja v stranki včeraj odstopili dve članici sveta IDS, govori pa se tudi o nadaljnjih odstopih in izstopih ključnih strankinih operativcev.