Osovražena redovnica

VIDEO: Nuni za izjave o Mariji zdaj grozijo s smrtjo

S.R.
2. 2. 2017, 20.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Španski nuni, ki je z izjavo, da Devica Marija morda le ni bila tako deviška, grozijo tudi s smrtjo. Zdaj se je v izjavi za javnost odzvala tudi sama.

Wikipedia
Njene izjave med katoličani niso padle na plodna tla.

51-letna redovnica Lucia Caram iz reda dominikancev ni običajna nuna. Na twitterju ima na primer 180.000 sledilcev, v lastni kuharski oddaji je predstavljala tradicionalne jedi, ki so jih pripravljali v samostanih, v podporo katalonski neodvisnosti pa se je podala tudi v lokalno politiko. Vendar so največ prahu dvignile njene zadnje izjave.

Med pogovorno oddajo na temo seksualnosti je razkrila, da v resnici ne verjame v rimskokatoliško dogmo, ki pravi, da je bila Jezusova mati Marija devica. »Po mojem mnenju je bila Marija zaljubljena v Jožefa. Bila sta normalen par, normalni pari pa seksajo,« je dejala v Argentini rojena nuna, ki se je v katalonski samostan preselila pred 26 leti. 

V oddaji je spregovorila tudi o spolnosti na splošno. Tako je dejala, da je »seks način izražanja čustev in del vsakega. Cerkev je to temo od nekdaj obravnavala kot umazano oz. prikrito, vendar jaz menim, da je blagoslov.« Na vprašanje, ali ima tudi sama seksualne potrebe in ali jih zadovoljuje, je odgovorila: »Kot sem vam povedala, da še nikoli nisem imela spolnega odnosa in sem devica, vam lahko povem tudi, da ne masturbiram.«

Njene izjave so izzvale veliko jeze, na spletu pa so začeli peticijo za njeno izključitev iz cerkvenega reda. Zdaj je v izjavi za javnost razkrila, da je po nastopu v oddaji prejela tudi grožnje s smrtjo. Pri tem je nekoliko omilila tudi razvpito izjavo in se užaljenim opravičila: “Želela sem le povedati, ne bi bila presenečena, če sta imela z Jožefom, njenim možem, običajno razmerje. To je veliko ljudi šokiralo, morda zato, ker ni bilo časa za pojasnilo. Menim, da sta moja zvestoba in ljubezen do Cerkve, evangelija in Jezusa jasni.« Hkrati je dodala, daseks ni niti umazan niti ga ne bi smeli obsojati.