Izgubil vse

FOTO: Ivan je šel na sprehod, hiša pa mu je zgorela

pk
2. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Gasilci so se konec minulega tedna borili s hujšim požarom v Preserjah pri Komnu. Tam je zgorel dom starejšega domačina. Slednji je tako zaradi požara ostal brez vsega.

PGD Komen
Pogorela hiša je last 80-letnega domačina.

Podoba kraške domačije v manjši vasici Preserje, ki leži blizu Komna na Krasu, nekaj dni po tem, ko jo je dodobra zdelal požar, sporoča, da je materialna škoda, ki je pri tem nastala, zelo velika.

PGD Komen
Požar je moškemu iz Preserij vzel večino premoženja.

Policisti Policijske uprave Koper, ki so obravnavali nesrečni dogodek, so ocenili, da naj bi bilo škode za okrog 35.000 evrov. Povedo še, da vzroka požara ni mogoče natančno določiti, je pa najverjetneje, da se je ogenj na hišo razširil iz stare peči na drva, ki jo je možakar zakuril, preden je odšel na sprehod.

Ni ga bilo doma

Hiša 80-letnega Ivana Kanteta, ki je v njej živel sam, je skoraj povsem uničena. »Ko smo na kraj dogodka prispeli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Komen, je bil požar že popolnoma razvit. Ognjeni zublji so v višini tudi do dveh metrov švigali skozi okna. Že takrat je bilo jasno, da bo pol objekta popolnoma uničenega. Na srečo nam je uspelo rešiti en del domačije,« nam pove vodja intervencije Marko Adamič.

Pojasni, da so ob klicu na pomoč dobili informacijo, da je v goreči hiši človek, zato je bilo prioritetno reševanje življenja, šele nato naj bi sledili ostali ukrepi; tak je protokol. Adamič dodala, da so na srečo kmalu dobili informacijo, da v hiši ni nikogar, ampak je njen lastnik Ivan Kante na sprehodu.

PGD Komen
Poklicni in prostovoljni gasilci so gasili več ur.

Zgorelo mu je vse

»Moral je biti šok, ko se je gospodar vrnil domov in videl, kaj se je zgodilo,« dogodek komentira eden od njegovih sosedov. Po njihovih besedah naj bi Ivan, preden je odšel na sprehod, zakuril peč na drva, od koder naj bi se ogenj razširil na hišo.

»Gospod je v požaru izgubil vse; od osebnih dokumentov, denarja do obleke. Zanj sta poskrbela občinski štab civilne zaščite in njegova sestra, zagotovili smo mu začasno streho nad glavo in druge potrebščine,« nam pove poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Občine Komen Miloš Lozej.