Zakon o tujcih

Pozivajo Pahorja, da se vmeša

T.L.
2. 2. 2017, 17.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

To zanima zbrane v Zavodu Danes je nov dan, kjer so pripravili vzorčen dopis, ki ga državljani lahko pošljejo Borutu Pahorju in v katerem se zavzemajo, da se zoperstavi zakonu o tujcih in ga ne podpiše.

Bobo

Državni svetniki v sredo ni izglasovali veta na novelo zakona o tujcih, ki že nekaj časa razburja in deli ne le slovensko laično, ampak tudi strokovno javnost, ter je deležna opozoril, zaskrbljenosti in kritik tudi iz institucij EU. Ampak ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar - mimogrede, pred dnevi pred kamerami ni znala odgovoriti ključno vprašanje glede zakona - je nepopustljiva, zakonu se obeta tudi ustavna presoja. 

V tem razburkanem vzdušju so zdaj v Zavodu Danes je nov dan pripravili vzorčen dopis, naslovljen na predsednika republike Boruta Pahorja. Ob tem zapišejo: "Novela zakona o tujcih je bila potrjena na seji matičnega delovnega telesa, v državnem zboru in v državnem svetu. Zakon lahko sedaj ustavi predsednik Republike Slovenije. Pošlji mail Borutu Pahorju in mu namigni, kaj bi storil človek!

V besedilu poziva pa je med drugim zapisano:

"Glede na vaše izpričano nasprotovanje zapiranju meja in vzponu nacionalizma, vas pozivamo, da se z moralno avtoriteto, ki jo uživate med prebivalci in prebivalkami Slovenije, zoperstavite podpisu zakona. Svojo ustavno pristojnost razglašanja zakonov lahko uporabite za opozorilo, da je tudi izjemne in težke situacije mogoče reševati v okvirih pravne države in spoštovanja človekovih pravic. V tem trenutku ste edini, ki lahko spodbudi ponoven razmislek o zakonu, ki v slovensko družbo uvaja nepravo kot vrednoto. Tako ste edini, ki zakon lahko ustavite, saj Ustava RS v svojem 91. členu določa: 'Zakone razglaša predsednik republike najkasneje 8 dni po njihovem sprejemu.' Podoben primer v slovenski zgodovini obstaja – februarja 2006 je takratni predsednik RS dr. Janez Drnovšek zadržal podpis po svojem prepričanju pretirano restriktivnega zakona o azilu, razmišljal je celo o ustavni presoji."

Na spletni strani je še odštevalnik, in elektronski naslov urada predsednika Republike Slovenije. Števec na spletni strani kaže, da je bil vzorčni dopis na naslov Pahorjevega kabineta poslan 2637-krat, medtem ko bomo morda lahko podatek o tem, kolikokrat je bil poslan preko zasebne elektronske pošte na naslov njegovega urada, izvedeli v predsednikovem kabinetu. 

Pahorjeva svetovalka odgovarja: Predsednik mora razglasiti sprejete zakone

V odzivu na twitterju pa upanje pobudnikov "pokopala" Pahorjeva svetovalka Špela Vovk in zapisala, da ustavna ureditev predsedniku države nalaga dolžnost, da razglasi zakone, ki jih sprejme DZ, in da je to dolžnost in ne njegova diskrecija.