Oboževal Islamsko državo

17-letni džihadist je načrtoval napad na vojaško oporišče

G.G.
2. 2. 2017, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijski preiskovalci zaslišujejo 17-letnega Lorenza K., ki so ga 20. januarja prijeli zaradi suma načrtovanja terorističnega napada na Dunaju.

TSGT David D. Underwood, Jr., US Air Force / Wikimedia

Smrkavi džihadist albanskih korenin, ki je oboževal že zaprtega skrajnega islamističnega pridigarja Mirsada O., je po poročanju tednika Falter nameraval najprej izvesti bombni napad v ameriškem vojaškem oporišču Rammstein na juguzahodu Nemčije. Zakaj si je premislil? Ker naj bi s podtaknjeno bombo povzročil preveč smrtnih žrtev. Čez nekaj dni si naj bi za cilj izbral določene lokacije  na Dunaju. Njegove zločinske namere, ali so bile resne ali ne, ne bomo vedeli, so pravočasno ustavili pripadniki avstrijskih posebnih enot. V njegovem stanovanju niso našli eksplozivnih naprav, čeprav je trdil, da sta s kolegom iz Nemčije eksperimentirala.

Pisali smo, da je bil Lorenz še pred dvema letoma »povprečen najstnik«. Skrajni islam naj bi ga prevzel, ko je leta 2015 zaradi tatvin krajši čas ždel v zaporu. Postal je pristaš teroristične skupine Islamska država, na prostosti pa je prek facebooka spoznal člana Islamske države. Svoji doprinos k »sveti vojni« je videl na domačih tleh in ne v bojiščih v Siriji in Iraku.