Načrtoval pokol na Dunaju

Kako je povprečni najstnik postal fanatik Islamske države

G.G.
23. 1. 2017, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kdo je 17-letnik, ki je načrtoval bombni napad na različnih lokacijah na Dunaju? Kdaj se je radikaliziral in se »včlanil« med džihadiste Islamske države?

Reuters
Lorenz K. naj bi načrtoval bombni napad tudi na zahodno železniško postajo na Dunaju.

Pisali smo o akciji avstrijske policije, ki je v petek zvečer prijela 17-letnika v dunajski četrti Favoriten. Najstnik naj bi načrtoval teroristični napad v različnih lokacijah v avstrijski prestolnici. V soboto so nato aretirali še njegovega pajdaša v Nemčiji, ki naj bi pripravljal bombni napad na policiste in vojake.

Avstrijska javnost se sprašuje, kakšno je bilo življenje »smrkavega terorista«. Nekaj podrobnost je znanih. Gre za 17-letnega avstrijskega državljana Lorenza K. iz Neukirchna na severu Avstrije. Fant izhaja iz družine z albanskimi koreninami. Starša sta se v Avstrijo preselila iz Tirane in družina se je brez težav vklopila v novo okolje.

Vsakdanji najstnik

Lorenz je bil pred dvema letoma »povprečen« mladenič. Poslušal je rap glasbo, se navduševal nad strelskimi računalniškimi igrami, se družil s prijatelji iz srednje šole ter vozil na sprehode domačega pitbula. Nosil je verižico, s križem, v šoli ni bil pretirano uspešen, a ni bil označen za problematičnega. Njegova mati je novembra 2015 obsodila teroristični napad v Parizu.

Radikalizacija

V tem času so se morale spremeniti Lorenzove vrednote. Lani poleti je na facebooku pozdravil krvav teroristični napad v nočnem klubu na Floridi. Preiskovalci so zdaj ugotovili, da je postal v tem času njegov idol skrajni islamistični pridigar Mirsad O., ki je bil medtem obsojen na 20 letno zaporno kazen. Na spletu je Lorenz prisegel zvestobo Islamski državi in si nadel »bojno« ime Abu Chaker. Najstnik se je »uril« tudi na področju uličnega kriminala, bagatelne kraje in pretepi mu niso bili več tuji.

Obveščevalne službe so ga vzele pod drobnogled. Vedeli so, da z nemškim pajdašem sanjarita o bombnem napadu, ko pa so njune ideje postale konkretnejše (»eksperimentirala sta s snovmi za izdelavo eksploziva) so obvestili policiste in ju aretirali.