Teroristični napad

Spregovorila nuna, ki je bila ob duhovniku, ko sta mu prerezala vrat

R.T.
27. 7. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nuna, ki je preživela včerajšnji teroristični napad in bila priča umoru duhovnika, je razkrila, da so bili napadeni, ker so kristjani.

Ko ju je zagledala, je mislila, da je to konec.

Jacques Hamel je nadomeščal drugega duhovnika, ki je bil na dopustu.

Sestra Danielle je bila v cerkvi v mestu Saint-Etienne-du-Rouvray, ko sta po jutranji maši v božji hram vpadla z noži oborožena fanatika. Eden od njiju je bil 19-letni Francoz Adel Kermice, ki je bil v času napada pod policijskim nadzorom, saj si je, ker se je hotel kar dvakrat pridružiti Islamski državi v Siriji, prislužil dve aretaciji.

Vse je imel rad

»Ko sem ju zagledala, sem si dejala, da je to konec, tako zelo sta bila motivirana,« je dejala nuna. »Rekla sta mi 'vi kristjani, vi nas ubijate',« je še dodala.

Napadalca so pokončali policisti.

84-letni katoliški duhovnik Jacques Hamel je ravno končal z mašo, ko sta napadalca zavzela njegovo mesto in začela »maševati« v arabščini. Duhovnika sta spravila na kolena, mu prerezala vrat, dogajanje pa snemala. »Jacques je imel rad vse ljudi, ne glede na veroizpoved. To je vse, kar lahko rečem,« je dejala Danielle.

Pokončali so ju policisti

Poleg duhovnika sta zajela še štiri talce – dve nuni in dva farana. Napadalca so pokončali policisti, potem ko sta prišla iz cerkve in vpila »Allahu Akbar«. Zasluge za napad si je pozneje prisvojila Islamska država.