V mehurčku

Obama je postal ujetnik selfijev

nn
12. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Barack Obama je udeležencem konference v Milanu zaupal, da čuti olajšanje, ker ni več voditelj svobodnega sveta, da pa je zdaj »ujetnik« selfijev, kadarkoli se pojavi v javnosti.

Profimedia
Nekdanji ameriški predsednik ne skriva svojega negodovanja nad selfiji.

»Najtežje pri tem, da si predsednik ZDA, je izolacija,« je dejal Barack Obama pred okoli 3000 ljudmi, ki so plačali med 650 do 850 evri, da so se udeležili dogodka. Oblečen v modro obleko in srajco brez kravate je Obama odgovarjal na vprašanja med sproščenim dogodkom, ki ga je vodil Sam Kass, njegov nekdanji kuhar v Beli hiši in svetovalec za prehransko politiko. 

Predsednik v prijaznem mehurčku 

Obama, ki je drugi mandat končal januarja letos, je povedal, da ga je osem let v Beli hiši naučilo, da je manj zaskrbljen, da pa je bilo kljub temu delo naporno. »Breme vodenja velja v katerikoli državi, vendar pa deloma zaradi varnostnega aparata okoli ameriškega predsednika živiš v mehurčku. To je sicer zelo 'prijazen zapor', a nimaš svobode gibanja, da bi se sprehodil ali sedel v kavarni, ker so okoli tebe vedno varnostne skrbi,« je pojasnil in dodal, da tega ne pogreša. 

Profimedia
Barack Obama je zaradi svojega »mehkega« tona še vedno zelo priljubljena osebnost.

In potem so prišli selfiji  »Zdaj sem samo ujetnik selfijev, kar pa je skoraj enako slabo,« je dodal in se pošalil, da zdaj lahko gre, kamor želi, samo če ga ne moti, da vsaka dva koraka pozira s tujci za njihove selfije. Obamo slefiji motijo že nekaj časa. Še ko je opravljal funkcijo predsednika, je pred nastopi večkrat poudaril, da selfijev po njegovem govoru ne bo, saj ga je motilo, da mu ljudje ne sežejo več v roko, ampak raje pred njegov obraz nastavljajo telefone. »Tu sem, pred vami, v živo! Želim se rokovati s karseda veliko ljudmi,« je na prehranski konferenci v Milanu dejal Obama.

Reuters
Voditelj najmočnejše države je strogo varovana osebnost.

Sicer pa je govoril o tem, da bi ZDA in Kitajska morali voditi boj proti podnebnim spremembam, in priznal očitne razlike glede podnebne politike s svojim republikanskim naslednikom v Beli hiši Donaldom Trumpom.