Hoče odvetnika

Napadalec na pravosodne policiste noče priznati krivde

gt
11. 5. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred sodnico mariborskega okrožnega sodišča Andrejo Lukeš je včeraj stopil upokojeni policist iz Zabovcev pri Ptuju Milan Volgemut, ki je postal znan kot osumljenec umora ptujskega gostilničarja Franca Klinca.

STA
Če ga bo sodišče spoznalo krivega očitanega mu kaznivega dejanja, bo v zaporu najmanj šest mesecev in največ pet let.

Sredi leta 2014 je bil obsojen na 20 let zapora, a je višje sodišče v Mariboru sodbo razveljavilo, ker tožilstvo obtoženemu umora ni dokazalo z neposrednimi dokazi, pač pa zgolj z indici.

In tokrat se zagovarja za napad na pravosodna policista. Februarja 2014, ko je bil v priporu v Mariboru, naj bi po obtožnici enega pravosodnega policista udaril z glavo, zaradi česar sta oba padla po stopnicah. Okrožni državni tožilec Tilen Ivič mu je včeraj »ponudil« 10 mesecev zapora v zameno za priznanje krivde, a se je obtoženi izrekel za nedolžnega.

»To je absurd. Ne mislim priznati krivde. Bi pa rad sodišču povedal, da sem popolnoma izčrpan in brez denarja ter s kreditom, s katerim sem lahko plačal odvetnika. Zato bi za naprej prosil za brezplačno pravno pomoč oziroma odvetnika po uradni dolžnosti,« se je obrnil na sodnico, ki je prekinila predobravnavninarok in Milanu Volgemutu svetovala, da se čim prej odpravi v pritličje tega sodišča, kjer lahko dobi ustrezen obrazec, s katerim lahko zaprosi za brezplačno pravno pomoč ali odvetnika po uradni dolžnosti. Istočasno ga je še podučila, da je slednji po navadi na voljo le za višje kazni, in zanj naslednji predobravnavni narok razpisala 14. junija.

Z odločitvijo sodišča se je strinjal tudi tožilec, ki je dejal, da je po njegovi oceni glede na položaj upravičen do zastopanja. »Menim, da ima pravico vložiti tovrstno zahtevo, je pa na strani sodišča, ali je do tega dejansko upravičen, » je dodal Ilič.