Dvakrat ustrelil

Namesto dobro jutro pištola na glavo

Janja Ambrožič, Dolenjski list
11. 5. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V torek zjutraj, ko se je Jerica Vaupič iz vasi Dobe pri Kostanjevici na Krki odpravljala v službo, jo je nekdanji partner Jože Pirh s pištolo v roki pričakal za vogalom hiše.

Janja Ambrožič
Jerica Vaupič je imela veliko srečo, da je preživela streljanje

»V službo sem šla ob 5.13, zaprla sem vhodna vrata in šla po zunanjih stopnicah. Za vogalom me je čakal on. Stopil je predme in vame naperil pištolo,« se je dan pozneje s solzami v očeh neljubega srečanja z nekdanjim partnerjem, ki ga je zapustila pred skoraj dvema letoma, spominjala Jerica.

Janja Ambrožič
Ko se je spuščala po stopnicah, je izza vogala stopil Pirh

Pištola zatajila

Pobeglega strelca so iskali tudi s helikopterjem.

Začela je kričati. »Najprej sem pomislila na svoje štiri otroke, da me bo njihov oče ustrelil in bodo ostali brez mamice. Tekla sem nazaj po stopnicah, on pa za mano. Na vrhu sva si zrla iz oči v oči. Moj zdajšnji partner je odprl vrata, nekdanji partner Jože pa je sprožil pištolo, ki je v tistem trenutku zatajila,« je dogodek opisala Jerica.

Janja Ambrožič
Hišo, lučaj od Kostanjevice na Krki, zdaj varujejo policisti

Prestrelil steklo

Jerica Vuapič: "Strah me bo, dokler ga policisti ne bodo našli"

Zdajšnji partner jo je potegnil v stanovanje, zaklenila je vrata, v tistem, ko je iz ključavnice vlekla ključ, pa je Jože v drugo sprožil pištolo. Takrat ni zatajila.

»Če bi stala za vrati, na mestu, kamor je ustrelil, me danes ne bi bilo več tu,« je razmišljala prestrašena mamica, ki je 30 let starejšega Pirha zapustila zaradi nasilja in odvisnosti od alkohola, dom si je uredila pri babici.

Zaradi ljubega miru se je odpovedala vsemu, kar bi nekdanjega partnerja lahko razburilo - ni zahtevala preživnine za otroke, povedala mu je, da hišo, ki sta jo postavila skupaj in je bila napisana nanjo, lahko prodata in celotna kupnina ostane njemu.

PU Novo mesto
Jožeta Pirha, 60-letnika iz Novega mesta, še vedno iščejo.

Iščejo ga

Policija je v torek popoldne sprožila iskalno akcijo za Pirhom, ki ga do zaključka redakcije niso našli. Včeraj, ko smo bili pri Jerici, je okolico preletaval helikopter, s katerim so ga iskali, hišo pa sta varovala dva policista.

»Strah me je in strah me bo toliko časa, dokler ga ne bodo našli. On je prišel do mene, da bi me ubil, ker tega ni naredil, verjetno čaka na novo priložnost,« je dejala Jerica, ki je za hitro posredovanje še posebej hvaležna krškim policistom.