Kruto otroštvo

FOTO: Najstnik po več kot desetletju znova vidi svoj obraz

S.R.
11. 5. 2017, 18.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mithun Chauhan, ki so ga kruto poimenovali »deček duh«, je v petem letu starosti zbolel za redko gensko boleznijo.

Profimedia
16-letni Mithun po operaciji.

16-letni Mithun Chauhan iz indijske zvezne države Bihar trpi za redko gensko boleznijo, imenovano nevrofibromatoza, zaradi katere so mu po vsem obrazu začeli rasti ogromni tumorji. Njegovo otroštvo je bilo polno nesreče in žalosti, saj so ga drugi otroci zaradi videza pogosto zbadali ali pa so iz strahu pred njim bežali. Da je življenje vedno lahko še bolj kruto, je pokazala poteza šole, ki ga je pozvala, naj zapusti njihovo ustanovo.

Vendar je tudi nanj posijal žarek upanja, ko je lokalna medijska hiša Newslions začela zbirati denar za vrsto operacij, potrebnih za odstranitev vseh tumorjev. Zbrali so dobrih 8000 evrov, Mithun pa se danes lahko prvič po desetletju nasmehne in uživa hrano kot običajen človek, zlasti pa lahko po dolgem času ponovno vidi svoj obraz.

Profimedia
Mithun pred operacijo.

»Ne morem verjeti. Prvič vidim sinov obraz. Ogromni tumorji so odstranjeni. Vidite, zdaj ima tudi nos,« je za angleški The Sun dejala njegova navdušena mati.

Njegova družina pravi, da so se mu tvorbe po telesu začele razraščati kmalu po tem, ko so mu v petem letu starosti želeli pozdraviti boleče materino znamenje. Otekline na obrazu so postale tako hude, da je imel težave z uživanjem hrane in dihanjem. Prav tako je težko videl, saj so mu tumorji začeli zastirati pogled. Ko je bil star osem let, so ga sprejeli v lokalno osnovno šolo, vendar so bili drugi otroci do njega zelo kruti. »Klicali so me duh in pred menoj so bežali, kot bi resnično videli duha,« je dejal Mithun.

Profimedia

Prvič pri zdravniku

Diagnozo so mu prvič postavili šele pred nekaj leti, ko je s starši končno obiskal zdravnika. Takrat je o njegovi stiski prvič slišala tudi medijska hiša, ki je zanj nemudoma začela zbirati denar. Starši so bili glede tega sprva zelo skeptični, saj so se bali, da bi postal tarča tihotapcev s človeškimi organi, vendar so nato dovolili, da se sin vkrca na letalo in odide na natančnejši pregled.

»Nekoliko me je bilo strah, ko je vzletelo in pristalo. Med poletom sem užival. Leteli smo skozi oblake. Videl sem hiše, ki so izgledale kot škatlice od vžigalic,« je opisal svoj prvi let z letalom.

Zdravniki so ugotovili, da so tumorji benigni, zato so privolili v tri ure trajajočo operacijo. »Šlo je za zelo zahtevno operacijo. Fant je imel tumorje po vsem obrazu. Niti centimetra kože ni bilo, da na njej ne bi bilo tumorja,« je po operaciji pojasnil dr. Ashwini Dash. Dodal je, da jim je uspelo opraviti večino dela, saj so mu odstranili velike tumorje na licih in nosu ter mu med operacijo znova kirurško popravili nos in brado.

Po deseti dneh v bolnišnici sta se z očetom vrnila v domačo vas. »Mithun je odšel brez obraza in se vrnil z novim. Mojega sina nihče ne bo več klical duh ali se iz njega norčeval,« je dejal ponosni oče Ramji.

Profimedia

Profimedia

Profimedia