Pesem Evrovizije

"Nihče mi ne more očitati ..."

Alesh Maatko
11. 5. 2017, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prvi predizbor, ki je potekal v torek zvečer je – glede na slovenski rezultat – prinesel burne odzive in komentarje. Mnogi so bili primerni, predvsem ko govorimo o glasbenem nivoju.

Profimedia
"Mislim, da sem se dobro odrezal, ampak glasba tukaj ne igra edina vloge," je po nastopu povedal Omar Naber.

1. MIŠA MOLK: V finale bi poslala Švedsko, Gruzijo, Avstralijo, Belgijo, Finsko, Azerbajdžan, Portugalsko, Poljsko, Češko in Slovenijo.

2. VANJA VARDJAN: Omar bi, glede na slišano in videno, moral biti v finalu, a naveze so naveze ...

3. WERNER: Omar prepričljivo najboljši z odlično skladbo. Premajhni smo, vedno gredo iste države naprej.

4. KLEMEN ORTER: Upajmo na boljši drugi večer, po temle sem res razočaran. Omarju pa poklon, ima jajca in vokal.

Vendar glasbeni nivo tokrat znova ni bil bistvenega pomena, saj je prvi evrovizijski predizbor, v katerem se je predstavilo 18 držav (najprej Švedska, nato Gruzija, Avstralija, Albanija, Belgija, Črna gora, Finska, Azerbajdžan, Portugalska, Grčija, Poljska, Moldavija, Islandija, Češka, Ciper, Armenija, Slovenija in za konec še Latvija) pokazal, da sploh ni pomembno, ali nekdo pesem odpoje dobro ali slabo. Lahko bi dejali, da gre v tem primeru za številne druge dejavnike in za naveze med državami, v tem večeru je bila to gotova naveza Grčija-Ciper in Armenija-Azerbajdžan. Izbor za Pesem Evrovizije tako že dolgo ni več glasbeno tekmovanje, za prvi večer pa bi lahko dejali, da je bil to slab šov talentov oziroma pokaži, kaj znaš. Vse skupaj je bilo brez večje vsebine, z voditelji brez karizme in povprečnimi skladbami. In če si med takšnimi skladbami vokalno boljši, kar je naš Omar Naber vsekakor bil, potem te odrežejo.

Evrovizija že dolgo ni več le glasba

»Če vklopiš razum, je zelo težko tekmovati z državami, ki porabijo za promocijo stokrat več denarja kot mi. Glasba je le eden od elementov. Nihče mi ne more očitati, da imam slab komad. Nihče mi ne more očitati, da sem slabo odpel. Nihče nam ne more očitati postavitve luči ali odrskega nastopa oziroma prezence … Saj pravim, vse sem dal od sebe, vse ostalo pa je bilo zunaj mojega dosega,« je po nastopu povedal Omar Naber, ki je še dodal, da je bilo vse skupaj precej naporno, saj od Eme dalje ni bilo dneva, ko se ne bi pripravljal na življenjski nastop. Toda to obsežno delo ga ne moti, saj v svojem delu izjemno uživa, kar je želel tudi pokazati v treh minutah na odru. Za prihodnost ima veliko načrtov in še več glasbenega materiala, tako da ga ne skrbi, kako se bodo v prihodnosti zadeve razvijale ...