Večni borec

Joško Joras: Vidite, to je moč denarja

Manuela Doso
12. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Težave Joška Jorasa na spornem ozemlju med nekdaj bratskima državama se še naprej stopnjujejo. Tokrat ga birokrati ovirajo pri kopanju vodovoda, ki bi Jorasovim prinesel pitno vodo.

Svet24
Bo besedah Jorasa hrvaški novinarji niso osvetlili njegove plati zgodbe. Dejstvo je, da po vodovodnih ceveh potuje več zraka kot pa vode.

Rižanski vodovod Koper zaradi vmešavanja Istarskega vodovoda iz Buzeta pri Jorasovih ni dokončal vodovodne napeljave, kasneje pa so izdali soglasje, da je vodovod pri Jorasovih treba urediti. Občina Piran je Jošku Jorasu zaradi prelomljenih cevi izdala pogodbo, ki mu dovoljuje, da nadalje sam sanira težave z vodovodom. Ustavna pravica do pitne vode, ki jo ima vsak državljan, je Jorasu grobo kršena, Hrvati pa ga obtožujejo, da želi brez ustreznih dovoljenj priti do vode kar preko njihovega ozemlja. To je razlog, da je pod slovensko zastavo, na fasadi Jorasove hiše transparent »Tudi tukaj je Slovenija«, ki ga je obesil 66-letni Joras, na katerem v slovenskem in angleškem jeziku naznanja: »Pozor! Okupirano slovensko ozemlje!«

Svet24
Joras se je kopanja lotil sam, kar pa so mu preprečili.

V ceveh več zraka kot vode

Ujetnik
Žrtev spornega območja Joras, ki z družino stanuje na spornem območju med Slovenijo in Hrvaško, je predmet političnih in pravnih zadev obeh držav.

Joško Joras je slovenski državljan, prebiva na naslovu Sečovlje 1 v občini Piran, kar je torej nesporno slovensko ozemlje, s katerim pa v danem primeru očitno upravljajo Hrvatje. Davek na nepremičnino, da ne bo pomote, je Jorasu odmerila slovenska država. Njegova nejevolja je več kot razumljiva. »Družini želim in moram priskrbeti pitno vodo!« pravi. Stopimo v družinsko hišo, kjer Joras v kopalnici odpre vodno pipo, iz nje prvi trenutek hrumi, v drugem lije voda tudi po nas, ki stojimo stran od umivalnika, poplavlja, naslednji hip pa priteče rjavorumena tekočina, ki bi ji težko rekli voda in barva umivalnik. Dejstvo je, da po vodovodnih ceveh potuje več zraka kot pa vode.

Svet24
Vse potrebne dokumente je plastificiral in jih nabil na desko.

Ima vso potrebno dokumentacijo

Po dogovoru z Rižanskim vodovodom Koper, ki se po Jorasovih besedah ne želi zaplesti v spor s hrvaškim Istarskim vodovodom, d. o. o., in je iz tega razloga prenehalo kopati v začetku leta, je ta odgovoril in izdal soglasje, da Joras lahko zadevo sanira sam. Pokaže nam vso potrebno dokumentacijo, ki jo je plastificirano dal na ogled kar na vrt pred domačo hišo; zakon, soglasje, zemljevid, odlok, meje – skratka vso birokracijo, ki bi jo potreboval, Joras ima, po datumih vidimo, da gre za veljavne dokumente.

Svet24
Zaradi spora je na fasado obesil še en napis.

Prijavil ga je Slovenec

Nagaja mu sosed
Sosed, ki Jorasovi družini očitno ne privošči niti vode, naj bi bil po Jorasovih besedah Slovenec, ki ima dvojno državljanstvo.

Ko je izkopal že 40 odstotkov vodovoda, ki bi nadomestil dotrajanega, ga je Slovenec prijavil hrvaškim oblastem  in v soboto so mu z betonskimi koriti tudi fizično preprečili kopanje. »Sosed,« pravi Joras, »nemoteno gradi brez dovoljenj. Vidite, to je moč denarja!« Žal to za Joška Jorasa ni dovolj – iz sosednje države mu nosijo pošto (videli smo videoposnetek, ko prihajajo hrvaški  uradniki, ki s seboj nimajo dokumenta, s katerim bi se identificirali, in ga na tako nadlegujejo). Jorasu naj bi nagajal tudi sosed Slovenec, za katerega Joras pravi, da ga je prijavil Hrvatom in ima obe državljanstvi. »V soboto je sosed (ime in priimek hranimo v uredništvu) premaknil betonska korita z viličarjem, z desne strani na levo, brez dovoljenja Občine Piran in mi tako protizakonito onemogočil pravico do pitne vode.«

Svet24
Nesoglasja med državama onemogočajo normalne življenjske razmere.

Hrvaški novinarji ga trgajo kot steklega psa

Hrvaški novinarji, ki našega državljana z informacijami in besedami, ki pa so, resnici na ljubo, napol točne, pristranske in senzacionalistične, trgajo kot stekli psi, pišejo, da Joras koplje naprej. A to ne drži! Joras ne more kopati zaradi korit in tudi traktor, kot pišejo hrvaški novinarji, ni njegov, ampak izposojen pri dobrem sosedu.