Čaka ga globa

Joško Joras spet razburja Hrvate! Do slovenske vode prek hrvaškega ozemlja?

G.G.
7. 5. 2017, 15.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Samoklicani borec za južno slovensko mejo Joško Joras je po dolgem času razburil lokalne hrvaške oblasti. Zaradi težav z vodo želi do hiše napeljati nov vodovod. Da bi prišel do rižanskega (slovenskega) vodovoda, mora prekopati javno pot na hrvaškem ozemlju.

Profimedia
Jo
Po boju s "cvetličnimi koriti" je Jorasu leta 2015 uspelo dobiti slovenski naslov - Sečovlje 1.

Joras je pridobil dovoljenje piranske občine in soglasje rižanskega vodovoda in začel v začetku maja kopati. Da bi se lahko priključil na vodovov, mora prekopati še neasfaltirano in del asfalitrane poti, ki vodita po hrvaškem ozemlju, trdijo na občini Buje. Tako v Piranu kot v Bujah imajo sporne parcele zabeležene v svojih zemljiških knjigah in tako bo do odločitve arbitražnega sodišča.

Vodja komunalnih zadev na občini Buje Elvis Glavačić pravi, da Joras ni zaprosil za soglasje občine Buje, zato ga lahko čaka kazen od 500 do 1000 kun (od 67 do 135 evrov). Glavačić je za Jutarnji list povedal, da so zoper Jorasa, ki je že začel riti po poti, sprožili prekrškovni postopek, priznava pa, da bodo imeli težave pri pridobitvi podatkov od Jorasa, kar smejo storiti le ob spremstvu policije.

Jorasovi sosedje menijo, da gre provokacijo in dodajajo, da je imel možnost za priključitev na hrvaški vodovod, a je to zavrnil. Soseda Marija Žubin je za Jutarnji list povedala, da Joras koplje tudi po njihovem zasebnem zemljišču, za dovoljenje pa jih ni vprašal, čeprav, tako Žubinova, bi mu ga dali, saj se zavedjo, da potrebuje dostop do vode.