Francoske predsedniške volitve

Preplah in evakuacija zaradi sumljive torbe

G.G./STA
7. 5. 2017, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Današnjega drugega kroga francoskih predsedniških volitev, na katerem se za zmago potegujeta skrajno desna Marine Le Pen in sredinski Emmanuel Macron, se je do 17. ure udeležilo 65,3 odstotka volivcev.

Reuters
Nekateri belgijski mediji so medtem objavili rezultate današnjih anket, ki Macronu pripisujejo med 60 in 64 odstotkov glasov.

Udeležba do 17. ure je bila višja v prvem krogu pred dvema tednoma, ko se je volitev udeležilo 69,42 odstotka volilnih upravičencev. V drugem krogu volitev pred petimi leti je medtem udeležba znašala 71,96 odstotka. Gre tudi za najnižjo volilno udeležbo do 17. ure od leta 1981.

Volitve sicer potekajo v času izrednih razmer spričo terorističnih napadov, zaradi česar je na francoskih ulicah okoli 50.000 pripadnikov varnostnih sil.

Evakuacija novinarskega središča

Zaradi sumljivega predmeta so danes evakuirali novinarsko središče na ploščadi pred pariškim muzejem Louvre, kjer bo izide volitev pričakal Macron. "Po odkritju sumljive torbe so 300 novinarjev prosili, naj iz varnostnih razlogov zapustijo območje. Premestili so jih drugam," je povedal predstavnik Macronovega gibanja Naprej.

Eden od novinarjev je zapisal, da je bil evakuiran zgolj novinarski center, medtem ko je bil dostop do muzeja omogočen, poroča francoski časnik Le Figaro. Policija je prek Twitterja sporočila, da je šlo za običajen in preventivni varnostni pregled. Kasneje so zapisali še, da so pregled končali in da znova vse poteka običajno.

Svoj glas sta sicer oddala tudi že oba predsedniška kandidata. Ob volišču v mestu Henin-Beaumont na severu države, na katerem je glasovala Le Penova, je protestiralo nekaj članic skupine Femen. Macrona pa je pred voliščem v domačem Touquetu pričakala množica privržencev.

Volišča bodo v večjem delu Francije odprta do 19. ure, ob 20. uri se bodo zaprla še zadnja v Parizu in drugih večjih mestih. V nekaterih francoskih čezmorskih ozemljih v Ameriki in Tihem oceanu so glasovali že v soboto.