Bruselj

Spomin na krvave napade je še živ

G.G./STA
22. 3. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred letom dni so Bruselj pretresli teroristični napadi, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi. Najprej je počilo na bruseljskem letališču Zaventem, kjer sta se razstrelila dva samomorilska napadalca, tretji je sprožil eksploziv na postaji podzemne železnice v evropski četrti belgijske prestolnice. Več kot 300 ljudi je bilo ranjenih.

Reuters

Prva eksplozija v hali za odhode bruseljskega letališča je odjeknila ob 7.58, druga je sledila približno devet sekund kasneje. Samomorilska napadalca sta imela bombi z žeblji skriti v velikih kovčkih. Udarni val je preprečil razstrelitev tretjemu samomorilskemu napadalcu. Dobro uro kasneje, ob 9.11, je še ena eksplozija odjeknila na vlaku podzemne železnice na postaji Maalbeek.

V napade je bilo vpletenih pet napadalcev. Trije so umrli, preostala dva so aretirali nekaj tednov po napadih. Vsi so bili vpleteni tudi v načrtovanje in organizacijo terorističnih napadov v Parizu novembra 2015.

Arhiv Svet24
Prvi dve eksploziji sta okoli osme ure zjutraj odjeknili na osrednjem letališču Zaventem

Na ulicah še vedno oboroženi vojaki in policisti

Spomin na krvave napade 22. marca lani je po letu dni še živ. V Belgiji stopnja teroristične nevarnosti ostaja na najvišji ravni, na bruseljskih ulicah še vedno patruljirajo močno oboroženi vojaki in policisti.

Spominske slovesnosti se bodo začele na bruseljskem letališču, kjer se bodo belgijski kralj Philippe in kraljice Mathilde, žrtve napada, družinski člani in reševalci poklonili spominu na 16 ljudi, ki sta jih ubila samomorilska napadalca.

Kraljevski par se bo nato s podzemno železnico odpeljal do postaje Maalbeek nedaleč od sedeža Evropske komisije v središču Bruslja, kjer je samomorilski napadalec ubil 16 ljudi. Spominske slovesnosti se bodo končale z odkritjem spomenika na bližnjem krožišču Roberta Schumana. Bruseljski metro obletnice ne bo obeležil s tradicionalno minuto molka, temveč bodo pripravili minuto hrupa, k sodelovanju pa so povabili tudi potnike.