Uboj

Obtoženi uboja nezmožen prepoznavanja čustev

uk
21. 3. 2017, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pričala je izvedenka psihološke stroke Sanja Šešok.

Samo Strel
Po mnenju Šešokove Railić čustev ne pozna in ne prepozna, ker ni imel normalnega osebnostnega razvoja.

V ponedeljkovem nadaljevanju sojenja Dragu Railiću za uboj žene Milke oktobra lani je poleg nekaterih sosedov pričala tudi izvedenka psihološke stroke Sanja Šešok. Obdolženemu so po njeni oceni čustva izrazito tuja in ima z njimi težave, stresnim situacijam pa se poskuša izogibati.

Še pred pričanjem klinične psihologinje je obdolženi prosil za dopolnitev svojega zagovora. V dolgem in na trenutke nepovezanem pripovedovanju je obnovil številne življenjske dogodke od otroštva dalje. Na vprašanja svojega zagovornika je pojasnil, da se celotnega dogajanja na večer ženine smrti ne spomni in da se mu v določenih situacijah dogaja, da ima luknje v spominu.

Kot je zdaj opisal, se sicer spomni ženinega prihoda domov in tega, da sta se začela prepirati, podrobnosti o tem, kako jo je davil, pa ne. Sodnica Sinja Božičnik ga je ob tem soočila z njegovo izpovedbo na zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom, v kateri je veliko natančneje opisal dogajanje na večer smrti. Railić ji je na to dejal, da ne zna pojasniti, kako se je vse skupaj zgodilo, da se ne spomni, da jo je držal za vrat. Kot je pojasnil, se je v preteklosti v stresnih situacijah kontroliral tako, da je šel na daljše sprehode. Tokrat je odšel do soseda, ki mu sicer nič ni povedal o sporu z ženo, a očitno je odšel ven za prekratek čas.

Klinična psihologinja je nato predstavila svojo oceno psihološkega profila obdolženca. Railić je po njeni oceni šibka osebnostna struktura, ki »se izogiba stresnim situacijam, čustva so mu izrazito tuja, jih ne pozna in ne prepozna, v svojem življenju se temu ni posvečal, ker je bil v življenju prikrajšan za normalen osebnostni razvoj, v katerem bi se lahko čustva izoblikovala«.