Neverjetne ponudbe

Išče se doktor z desetimi leti izkušenj za 574 evrov neto

Matej Klarič
22. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med oglasi za delo se na celo na zavodu za zaposlovanje najdejo taki, ki kršijo veljavno zakonodajo. Že ob bežnem pregledu oglasov ugotovimo, da so nekatere ponudbe za delo skrb vzbujajoče.

Dreamstime
Oglasi, kjer se zahteva mešano delo učitelja, čistilca in kuharja, sicer niso nelegalni, so pa vsaj nenavadni, če že ne nesprejemljivi.

Tako smo med oglasi v preteklosti lahko zasledili prav neverjetne pogoje, ki so jih delodajalci zahtevali za zasedbo določenih delovnih mest.

Gotovo med najbolj absurdne spada tisti, ki je zahteval dokumentiranje, katalogiziranje in arhiviranje arheološkega materiala starejše kamene dobe. Zahteval je tudi pridobljeni doktorat znanosti, kar neverjetnih deset let delovnih izkušenj za zahtevno delo z računalnikom, z gibljivim, nestalnim urnikom za en mesec, za plačo 810 evrov bruto oziroma 574 evrov neto!

Sindikat Mladi plus
Najdemo tudi takšne oglase, ki zahtevajo delo čistilca in učitelja hkrati.

Tovrstne oglase sicer podrobno proučujejo in zbirajo na Sindikatu Mladi plus, kjer so vedno znova presenečeni, koliko je kršitev in kakšne zahteve vse lahko najdemo.

Vprašljiva kvaliteta delovnih mest

STA
Zala pravi, da ima ogromno ponujenih del lastnosti dela za nedoločen delovni čas, kljub temu pa iščejo delavce prek študentske napotnice, ki je namenjena delu za krajši čas.

Kot pravi Zala, predsednica Sindikata Mladi plus, je močno vprašljivo, kakšna je kvaliteta teh delovnih mest: »Glede na to, kar vidimo med oglasi, težko rečemo, da gre za kvalitetne zaposlitve.« Oglas, kjer zahtevajo, da govoriš tri tuje jezike, imaš magisterij, in dobiš za to 800 evrov bruto oziroma manj kot 570 evrov na mesec, kar je pod pragom revščine, je eden od teh, ki kažejo problematično sliko. Ker stanja ponujenih delovnih mest ne preverja nihče in ker nihče ne spremlja ter ne beleži, kakšne so plače, ki jih prejemajo na novo zaposleni, predvsem mlajši, pravzaprav težko delamo zaključke. Če pa bi takšna raziskava obstajala, bi verjetno dala šokantne rezultate, vsaj če sodimo po ponujenih oglasih. Zato bi bilo treba nujno uvesti spremembe, ki bi zagotavljale, da bi mladi prihajali do kvalitetnih delovnih mest. Tovrstnih oglasov inšpektorat po veljavni zakonodaji zdaj sploh ne more preganjati.

Sindikat Mladi plus
Eden izmed najbolj absurdnih oglasov s številnimi zahtevami za minimalno plačilo

Ne nazadnje pa ob takšnih delovnih mestih niso na slabšem samo mladi, temveč tudi država, ki izgublja denar v proračunu in pokojninski blagajni, zaradi stresa in intenzivnosti dela pa se večajo stroški zdravstvene blagajne. Tako nas ne sme presenečati, da so bili mladi tako kritični in jezni tudi ob nedavnem srečanju z Junckerjem, Cerarjem in Bulčevo. Zdi se, da so ti problemi daleč od njihove realnosti, saj jih neoliberalno ustrojene številke ne vidijo in upoštevajo. Zato voditelji teh problemov ne opazijo, kaj šele da bi jih lahko reševali. 

Sindikat Mladi plus
Oglas z neverjetnimi zahtevami za skoraj minimalno plačo