Grozijo s tožbo

Prebivalci obupani: V eni šoli za rakom zboleli trije učenci

uk
22. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prebivalci so obupani in grozijo s prvo ekološko tožbo proti državi. Tega namreč ne bodo več dolgo prenašali.

Profimedia
Če hrvaška vlada ne bo ukrepala, bodo prebivalci šli v prvo ekotožbo v državi.

Aktivisti in prebivalci Slavonskega Broda so zagrozili s tožbo proti državi, saj druge rešitve ne vidijo. Prepričani so namreč, in to dokazujejo tudi podatki, da je zrak v Slavonskem Brodu tako onesnažen, da ljudje zaradi tega umirajo. To naj bi dokazovali tudi primeri raka pri otrocih. V samo eni šoli imajo namreč kar tri primere raka med učenci. Glavni onesnaževalec je po njihovem mnenju rafinerija nafte. Aktivisti so vladi sporočili, da bodo na rešitve počakali še do konca marca, nato pa bodo državo tožili.

Lanska preiskava je pokazala, da na leto samo zaradi onesnaženja umre kar 5,5 milijona ljudi. In številka je iz leta v leto višja.

Demonstracije 

V nedeljo so aktivisti in pripadniki stranke Zelena lista pred zgradbo ministrstva za okolje in energetiko simbolično prižgali manjšo količine nafte in tako prikazali, kaj se dogaja z njihovim okoljem. Pozvali so ministra za okolje, da naj takoj najde rešitev za problem ali pa bo prišlo do prve ekološke tožbe v državi.

Presega vse meje

Onesnaženje zraka naj bi v določenih trenutkih presegalo dovoljene vrednosti za kar 40-krat, trdni delci v zraku pa so izjemno nevarni za človeško zdravje in poleg drugih zdravstvenih težav lahko povzročijo več oblik raka. Prebivalci se sicer že osem let borijo za rešitev tega problema, vendar jim država, in seveda vodstvo rafinerije, ki je sicer v Bosanskem Brodu, ne prisluhne. Lastniki rafinerije so Rusi, ki ne kažejo nobene želje, da bi rafinerijo posodobili in jo naredili varno. »Tega nikoli ne bodo storili,« je povedal znanstvenik Petar Bašić in dodal, da jih bo v to pač treba prisiliti. Navsezadnje gre za človeška življenja. Prebivalci sicer ne morejo tožiti rafinerije, lahko pa vložijo tožbo proti jadranskemu naftovodu, ki dobavlja nafto. Seveda pa se bodo obrnili tudi na EU, saj so pravila glede onesnaževanja znotraj Evropske unije dokaj stroga.