Kdo uveljavlja zakone?

Trump se je pritožil, sodišče ga ni upoštevalo

G.G./STA
5. 2. 2017, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriško pravosodno ministrstvo je vložilo pritožbo na začasno razveljavitev ukaza predsednika Donalda Trumpa o prepovedi vstopa državljanom iz sedmih muslimanskih držav v ZDA. Prizivno sodišče je zavrnilo zahtevo. Do končne odločitve je tako državljanom teh držav vstop v ZDA še naprej dovoljen

Reuters
Prizivno sodišče ni ugodilo Trumpovi pritožbi.

Potem ko je zvezni sodnik v Seattlu v petek začasno razveljavil omenjeni Trumpov izvršni ukaz z utemeljitvijo, da povzroča nepopravljivo škodo gospodarstvu in državljanom, je ameriška administracija v soboto začasno razveljavila ukaz. Tako lahko državljani Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna znova potujejo v ZDA, če imajo veljaven vizum.

Obenem je administracija napovedala pritožbo na sodnikovo odločitev "takoj, ko bo mogoče", saj da je ukaz "zakonit in ustrezen". "Namen tega ukaza je zaščititi domovino in Američane, kar je najvišja naloga in odgovornost predsednika," so poudarili. Do takrat pa bodo, so sporočili, pregledi potnikov potekali po prej ustaljenem redu.

Trump je odločitev zveznega sodnika označil za "smešno". "Mnenje tega tako imenovanega sodnika, ki naši državi jemlje pravico do uveljavljanja zakonov, je smešna in bo izpodbita!" je tvitnil. "Če država ni več v položaju, da pove, kdo lahko pride in kdo ne, še posebej v luči varnosti, je velik problem," je dodal.

Trump je omenjeni izvršni ukaz podpisal pred tednom dni in s tem sprožil proteste in kritike po vsem svetu, v ZDA tudi poplavo tožb. Po podatkih State Departmenta je bilo zaradi tega ukaza preklicanih okoli 60.000 vizumov.

Profimedia
Trump se pritožuje nad sodniki, del ljudstva pa nad njim.

Protestnikov ni bilo veliko

V soboto je proti Trumpovim potezam po ZDA in Evropi protestiralo na tisoče ljudi. V New Yorku se jih je zbralo okoli 3000, v Washingtonu več sto, v bližini Trumpovega kluba za golf na Floridi, kjer ameriški predsednik preživlja ta konec tedna, pa okoli 2000. Največ ljudi je v soboto protestiralo v Londonu, kjer jih je kakih 10.000 svoji premierki vzklikalo: "Theresa May, sram te bodi!", ker podpira Trumpa.