Nesreča ali zločin?

Branko je smrtonosne poškodbe dobil med vzvratno vožnjo

mr
5. 2. 2017, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Asmirju Sulejmanoviću, obtoženemu umora Branka Bajdeta iz Dobovca v okolici Trbovelj.

Samo Strel
Za umor Sulejmanoviću grozi kazen med 15 in 30 let, za odvzem traktorja pa do dve leti zapora.

Senat je v petek zaslišal izvedenca za sodno medicino in za promet, ki sta s svojimi dognanji zasejala kal dvoma o Sulejmanovićevem zagovoru. Kot je znano, se obtoženi brani, da se je kritičnega 20. julija lani zgodila nesreča, ki je ni mogel preprečiti.

Po Sulejmanovićevih navedbah sta z Bajdetom pred inkriminiranim dogodkom skupaj popivala, nato pa sta se sprla glede spravila lesa. Bajde naj bi Sulejmanoviću očital, da je naredil premalo, zato se je slednji po lastnih besedah iz spora umaknil, in sicer je sklenil, da gre s traktorjem po še več lesa v gozd, pa čeprav se je že zmračilo. »Speljevati sem imel vedno navado bliskovito, divje. Kar naenkrat sem zagledal pred seboj senco, sploh ne vem, od kod, nagonsko sem pritisnil na zavoro, zaslišal sem pok in takoj sem skočil s traktorja. Takrat sem videl grozljiv prizor. Bajde je ležal izmaličen na tleh, takoj je bilo več kot očitno, da je mrtev,« je med drugim pojasnil v zagovoru.

Glavo je imel zdrobljeno, noge nepoškodovane

Kot je pojasnil izvedenec za sodno medicino Armin Alibegović, so bile poškodbe pokojnika »skoncentrirane na področje glave in zgornji del trupa«, medtem ko je spodnji del trupa ostal nepoškodovan. Po Alibegovićevem mnenju je Bajde v kritičnem trenutku ležal na hrbtu, do smrtonosnih poškodb pa je prišlo med vzvratno vožnjo. Ker je bila kri najdena le na zadnjem levem kolesu traktorja, izvedenec meni, da je bilo prevoženje z njim za Bajdeta tudi usodno. Tudi izvedenec za promet Vekoslav Kamnikar »glede na dinamiko poškodb« ocenjuje, da ni možen potek dogajanja, kot ga v zagovoru opisuje obtoženi. Če bi do povoženja res prišlo med bliskasmir ovitim speljevanjem, bi imel Bajde poškodovane tudi trebuh in noge, saj bi se prej kot glava znašle pod traktorjem.

Po »nesreči« truplo odvrgel v globel

Po dogodku je Sulejmanović truplo navezal na verigo in ga s traktorjem odpeljal oziroma odvrgel v globel blizu hiše, kjer so nesrečnika po treh dneh iskanja tudi našli. S traktorjem se je nato odpeljal v Radeče, od tam poklical taksi do Celja, kjer je okrog 250 evrov, ki jih je vzel Bajdetu, »zagonil« oziroma zapil, nato pa se je vrnil domov v Trbovlje, kjer je bil naposled aretiran. Tožilstvo mu je na predobravnavnem naroku za priznanje umora brez uspeha ponudilo 22 let zapora, za odvzem traktorja pa deset mesecev oziroma enotno kazen 22 let in šest mesecev zapora. Lov na resnico se bo nadaljeval prihodnji petek.