»Zakaj nama ti gadje prisluškujejo?«

Prepovedani posnetki Tita in žene Jovanke

uk
4. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Srbiji so našli filmske trakove, ki prikazujejo neverjetno življenje Tita in Jovanke. Posnetke je posnela ekipa Filmske novosti.

Profimedia
Jovanka je Tita opozarjala, da ga bodo Srbi ubili.

Filme, ki so nastali med letoma 1945 in 1980, so našli v Brozovem dvoru, kjer se je leta na njih nabiral prah. Gre za izjemne posnetke, ki prikazujejo tako politično kot vsakdanje življenje zakoncev Broz. Eden od posnetkov prikazuje razjarjeno Jovanko, ki v besu trešči telefon na tla in vzklikne: »Zakaj nama ti gadje prisluškujejo?« Z gadi naj bi mislila predvsem na Aleksandra Rankovića, ki je bil sicer Titova desna roka. Jovanka je vsaj glede na posnetke Titu nenehno govorila, da ga bodo Srbi ubili. »Niti eden njihov vladar ni dočakal smrti v postelji,« je vpila na enem od posnetkov in dodala, da ne želi končati kot srbska kraljica Draga Mašin. Slednjo so skupaj z njenim možem Aleksandrom Obrenovićem ubili 29. maja 1903 v tako imenovanem majskem prevratu. Uboj kraljevega para je takrat povzročil hude obsodbe po vsej Evropi, in kot kaže tudi velik strah Jovanke Broz desetletja pozneje. 

Močna politična osebnost 

Jovanka je bila zelo tesno povezana s takratnim hrvaškim policijskim ministrom Ivanom Krajačićem, ki je bil eden od glavnih ruskih obveščevalcev na Balkanu. Na videu lahko vidimo več očividcev, ki so opisovali, kako je Jovanka s Krajačićem načrtovala vgradnjo prisluškovalne naprave v prostorih sodišča, da bi se rešila Rankovića, kar ji je pravzaprav uspelo. Rankovićev padec se je začel, ko naj bi se zameril prav Jovanki. Zavrnil je namreč Titov ukaz, da preda podatke partijski komisiji o »drzni in brezobzirni« aretaciji vodje makedonskih komunistov, Lazara Kolševskega. Jovanka Broz je imela velik vpliv v jugoslovanski politiki, čeprav ni imela formalne politične funkcije. In kot takšna je bila tudi trn v peti marsikomu v komunistični partiji. 

Arhiv Reporterja
Po nekaterih teorijah zarote pa naj bi iz Sovjetske zveze poslali več atentatorjev, ki naj bi poskušali umoriti Tita.

Titovo zdravje in pregrehe 

Eden od videov prikazuje Tita, kako z luksuznim avtomobilom z maksimalno hitrostjo vozi skozi gozdove na Brionih. Očitno je užival v hitrosti. Oblast je takrat skrivala tudi Titovo zdravstveno stanje. Hoteli so ga prikazati kot zdravega, močnega vodjo, a zdaj vemo, da je imel vsaj pet operacij. Eden od posnetkov ga celo prikazuje v bolnišnici, ne povedo pa, kaj točno je bilo z njim narobe.

Tito je v nekem trenutku svojega življenja poskušal celo gojiti krokodile, toda njegove najljubše živali so bili kodri. Imel je štiri, imenovali pa so se Bubica, Bili, Džimi in Linda. Zanimivo je, da so vsi imeli dokaj zahodnjaška imena. Tito je oboževal tudi otok Vanga, ki ga je spremenil v svoj mali raj.

Vojna z Italijo

Leta 1974 je izbruhnila tako imenovana druga tržaška kriza, ki je nastopila zaradi nedogovorjene meje z Italijo. Tito naj bi takoj na noge dvignil dve diviziji ter ju poslal na mejo Slovenije in Italije, nadziral pa ju je osebno. Glede na videe lahko vidimo, da se Tito ni bal vojaških spopadov, in čeprav je bila Italija članica Nata, to jugoslovanskega predsednika ni prestrašilo. Leto pozneje je Italija podpisala osimske sporazume in tako je bila meja določena.

Slavni general Koča Popović je o Titu dejal, da je bil profesionalni vojak, vedno pripravljen na izziv. Posnetki pa dajejo dober vpogled tako v politično kot vsakdanje življenje jugoslovanskega predsednika in bodo gotovo razkrili še več.