Več kot milijonkrat hitrejši

Smo na pragu kvantnih računalnikov?

B.K.
4. 2. 2017, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Fiziki iz Univerze v Sussexu so predstavili prve načrte za kvantni računalnik, ki bi lahko sprožil revolucijo v informacijski tehnologiji.

Profimedia
Tehniki se še vedno trudijo odpraviti težave.

Kvantni računalniki odpirajo možnosti za novo generacijo računalniške tehnologije. Takšni računalniki bodo po mnenju znanstvenikov mnogo, mnogo hitrejši od sedanjih. Operacije bi lahko namreč preračunavali več kot milijonkrat hitreje od trenutnih 64-bitnih binarnih procesorjev.

Če se bodo načrti izkazali za delujoče, bi lahko prvi kvantni računalnik luč sveta ugledal čez približno deset let. Proizvodnja takšnega stroja bo sicer stala več deset milijonov evrov.

Britanski znanstveniki so načrte objavili v znanstveni reviji Science Advances. »Mnogo let so ljudje govorili, da je praktično nemogoče konstruirati dejanski kvantni računalnik je dejal vodja projekta Winfried Hessinger. »Z našim delom smo pokazali ne le, da je to mogoče, poleg tega smo dostavili konstrukcijski načrt za gradnjo dejanskega velikega stroja.«

Revolucionarni potencial kvantnih računalnikov predstavlja njihova sposobnost, da delujejo na atomskem nivoju, kjer lahko delci obstajajo na dveh različnih mestih hkrati.

Twitter/IBM
Prototip enostavnega kvantnega računalnika, ki ga je izdelal IBM.

Trenutno je lahko en bit računalniških informacij reprezentiran zgolj binarno – lahko je ali 1 ali 0, pozitiven ali negativen – en qbit informacij (kvantni bit) bo lahko imel obe vrednosti hkrati. Računalniški sistem na tem nivoju lahko tako preračuna več operacij hkrati.

Začetni stroški proizvodnje prototipa naj bi bili okoli 2 milijona britanskih funtov, kasneje pa bodo še narasli. A takšen superračunalnik bi lahko reševal mnoge pereče in kompleksne družbene probleme.

»Dostopnost univerzalnega kvantnega računalnika bi lahko imela temeljni vpliv na družbo kot celoto,« je poudaril Hensinger.