Zvezništvo

Mayjeva in Trump potrdila zavezo Natu in sankcijam proti Rusiji

M.K./STA
27. 1. 2017, 20.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May je danes kot prva tuja voditeljica uradno obiskala Belo hišo Donalda Trumpa.

Profimedia
Britanski mediji so se pred srečanjem šalili na račun sestanka med "leseno ravnateljico in veličastnim trgovcem".

Prvo uradno srečanje voditeljev tesnih zaveznic je potekalo brez presenečenj ali pretresov, ki sicer zaznamujejo prvi teden Trumpove vladavine po inavguraciji.

Voditelja sta na kratki novinarski konferenci po pogovorih v Ovalni pisarni, kjer je Trump gostji ponosno pokazal na doprsni kip Winstona Churchilla, ponovno potrdila posebej tesne odnose med državama, obenem pa tudi ohranila status quo glede zveze Nato in Rusije.

Trump je pred dnevi posebej izpostavil vrnitev premierja Velike Britanije v času druge svetovne vojne Churchilla v Ovalno pisarno Bele hiše, odkoder jo je predhodnik Barack Obama umaknil. Mayjeva ni imela komentarja, razen da ji je v čast biti v Beli hiši.

Premierka je pred obiskom Bele hiše tradicionalno položila venec pred grobnico neznanemu junaku na pokopališču Arlington, že v četrtek pa je zavrnila mučenja terorističnih osumljencev, k čemur je Trup pozival med kampanjo in glede na papirje, ki krožijo po njegovi administraciji, razmišlja, da bi to ponovno uvedel.

Na novinarski konferenci je kritike sicer malce pomiril, ko je zagotovil, da bo odločanje o tem vprašanju prepustil obrambnemu ministru Jamesu Mattisu. Nekdanji general ga je presenetil, ko mu je razložil, da mučenje ne deluje in Trump je povedal, da v to nujno ne verjame, ampak bo poslušal generala, ker mu je dal takšna pooblastila.

Britanski mediji so se pred srečanjem šalili na račun sestanka med "leseno ravnateljico in veličastnim trgovcem", vendar materiala za dodatne šale po srečanju ni bilo, čeprav imata voditelja povsem drugačen pogled na odhod Združenega kraljestva iz EU.

Trump je navijal za brexit, katerega pobudnik je bil njegov zagovornik Nigel Farage, in ga pozdravlja še naprej. Mayjeva Faraga sicer prezira in je tudi proti brexitu, vendar ga mora izpeljati, ker so se tako na referendumu odločili britanski volivci. Trump je v Beli hiši poudaril, da je brexit fantastična zadeva za Britance.

Profimedia

Kot poslovnež je imel menda z Evropo same slabe izkušnje, razen v Veliki Britaniji, kjer so zadeve tekle veliko bolj gladko, pa še njegova mama je bila rojena na Škotskem. Zagotovil je, da se bosta z Mayjevo dobro razumela, ker sta oba rada okrog ljudi. Premierka je na to pripomnila le, da delita pristop, ki postavlja interese navadnih ljudi v ospredje.

Trump ima dobre odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki mu je po ugotovitvah ameriških obveščevalcev pomagal do zmage na volitvah. V soboto bosta imela tudi telefonski pogovor. Na vprašanje o sankcijah proti Rusiji zaradi zavzetja dela ukrajinskega ozemlja je Trump odgovoril, da je govoriti o odpravi sankcij še prezgodaj. Dodal je, da želijo imeti ZDA veličastne odnose z vsemi, tudi z Rusijo.

Mayjeva je poedala, da si Velika Britanija želi ohraniti sankcije, dokler se ne bo sporazum iz Minska iz leta 2015 v celoti uresničil.

Trump je med kampanjo in tudi po njej izražal dvome v smisel ohranitve zveze Nato ter obenem napovedoval, da bo ameriška pomoč zaveznicam odvisna od tega, ali bodo plačale svoje obveznosti. Mayjeva je dejala, da sta na pogovorih potrdila neomajno zavezo Natu in se strinjala, da je pomembno, da članice ustrezno investirajo za soočanja s skupnimi izzivi.

Trump in Peno Nieto o zidu na meji ne bosta več javno razpravljala

Trump je na novinarski konferenci omenil tudi zaplete z mehiškim kolegom Enriquejem Peno Nietom in pojasnil, da sta danes govorila po telefonu. Trump je dejal, da je šlo za prijateljski pogovor, podrobnosti pa uvodoma niso bile znane. Iz Ciudada de Mexico so medtem sporočili, da sta se dogovorila, da javno o zidu na meji ne bosta več razpravljala.

Vendar pa je Trump znova ponovil, da je zid na meji z Mehiko potreben, ker čez mejo prihajajo ljudje in mamila. V Mehiko pa sicer z ameriške strani prihaja orožje za mamilarske tolpe.

Prav tako je napovedal, da se bo z Mehiko pogajal o vseh sporazumih na čelu s trgovinskimi, ker je 60 milijard dolarjev primanjkljaja sramota, v katero so ZDA pahnili prejšnji voditelji.

Nieto je za prihodnji teden načrtoval obisk Bele hiše, potem pa je bil Trump užaljen, ko je vodja Mehike dejal, da njegova država ne bo plačala za ameriški zid na meji. Trump mu je po twitterju potem odsvetoval obisk Washingtona in Nieto ga je odpovedal.

Bela hiša je kasneje navrgla, da bo Mehika plačala za zid z 20 odstotnim davkom na izvoz v ZDA, od tega pa se je morala potem po poplavi kritik umakniti. Za zid bodo plačali ameriški davkoplačevalci, Trump pa trdi, da bo denar na nek način prišel nazaj od Mehike.