Na robu obupa

Zlatka grozi, da se bo razstrelila pred predsedniško palačo

Roman Turnšek
27. 1. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če osvežimo spomin, Zlatka Olah je pred pol leta z deložacijo z doma v Piranu dodobra opozorila nase vesoljno Slovenijo, a tudi po vsem tem času njene kalvarije še ni konec.

Roman Turnšek
Takoj, ko bo fizično in duševno zmožna, namerava na bojni pohod do vsakega Roma v Sloveniji.

Roman Turnšek
Olahova od deložacije dalje živi v kletni garsonjeri.

Nekoč uspešni gostinki na Obali je pred skoraj desetletjem nastal dolg v višini 52 tisočakov. Čeprav nemajhen znesek je vseeno vračala, ostalo je le 2800 evrov. Toda upnik se je odločil znesek izterjati takoj, ne z odlogom ali obročno. S tem pa se je začel zapletati klobčič, kakršen se lahko zgodi le v Sloveniji, ki ji mnogi, in to ne brez razloga, posmehljivo pravijo kar oaza pravne države. Okrajno sodišče v Piranu je tako na javni dražbi prodalo 70 kvadratnih metrov veliko Zlatkino stanovanje. Uradno ocenjeno na 155.000 evrov, prodano pa kupcu za 80.000. Olahova je na dan deložacije obljubila, da bo, če jo poskusijo izseliti na silo, aktivirala plinske jeklenke in vse pognala v zrak. Protestirala je namreč proti temu, da so ji namesto pokrite garaže v vrednosti 17.000 evrov prodali stanovanje. Enajsturno obsedno stanje se je srečno končalo, toda Olahova se je s hčerko in vnučki na koncu morala izseliti.

Kupila garsonjero

Od preostanka kupnine za stanovanje si je po sodnem poplačilu kupila kletno garsonjero, veliko 20 kvadratnih metrov. Ima kopalnico in sobo, s ceste se vstopi naravnost v spalnico oziroma bivalni prostor. Napisala ga je na hčerko, ki ji je pomagala poplačati dolgove, ona pa ima v njem dosmrtno pravico bivanja. Kot trdi, je zaradi kalvarije, skozi katero je morala, zdaj slabega zdravja, pred slabim letom pa je utrpela še blažji srčni infarkt. Jemlje zdravila, večkrat je potrebovala zdravniško pomoč, tudi psihiatrovo pomoč in terapije s psihoaktivnimi tabletami.

Mateja Jordovič Potočnik
Zaradi krivice, ki se ji je, kot trdi, zgodila, ima neverjetno moč in bo vztrajala do konca.

Roman Turnšek
Vsak dan pred sodiščem Olahova zaradi domnevnih krivic pred piranskim okrajnim sodiščem že leto dni stavka od jutra do običajno 15. ure.

Pisala Pahorju

Zaradi krivice, ki se ji je, kot trdi, zgodila, ima neverjetno moč in bo vztrajala do konca. »Med drugim sem poslala pismo predsedniku Pahorju. Sprašujem ga, ali bo kdo odgovarjal za sodniške napake in krivico, ki je bila storjena. Poslala sem mu tudi vso dokumentacijo, da bi zmogel skupaj s sodelavci pravično preučiti odlok sodnega sveta, ki procesnih napak v delu sodnice Benčičeve na Okrajnem sodišču v Piranu ni našlo. Zamešala je zemljiško knjižne številke, in namesto da bi prodajala mojo garažo, je prodajala klet v izmeri dva kvadratna metra za 17.000 evrov. Seveda interesentov za tolikšen denar ni bilo, pa so mi za dolg 2800 evrov prodali 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Nihče ne odgovarja za to! Garažo, ki sploh ni bila predmet prodaje, si je kupec stanovanja kar prisvojil in jo tudi adaptiral,« ogorčeno pripoveduje o kalvariji.

Novi dolgovi

Toda zgodba se s tem še ne konča. Zlatkine stvari, ki jih zaradi godlje nima kam dati, čakajo pri koprskem izvršitelju. Zanje ji računajo 17 evrov dnevne hrambe, kar je do zdaj naneslo že približno osem tisočakov. Sodišče je izvršitelju zato že dovolilo, da jih proda, na odločbo pa se je Olahova pritožila. »S temi krivicami in napakami, za kar nihče ne odgovarja, ne morem živeti. Noben normalen človek ne bi mogel. Če se moj primer ne bo obravnaval in pravično rešil, razmišljam o samomoru na javnem mestu. Mogoče kot razstrelitev pred predsedniško palačo. Toda prej imam za postoriti še nekaj stvari,« odločno pravi. Ena od njenih zamisli je precej nenavadna. »Z avtom se nameravam odpeljati do vsakega Roma v Sloveniji in jih vse pozvati, da vstanemo proti krivicam, ki se nam dogajajo zaradi rasizma in predsodkov. Na pot bom odšla takoj, ki si bom telesno in duševno opomogla,« še pravi.