Pomagal tudi Svet24

Ljiljana našla izgubljenega brata

Gabrijel Toplak
27. 1. 2017, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljiljana Jelisavčić priznava, da je pri iskanju pomagala tudi širša medijska podpora. Petar se je prepoznal na fotografiji izpred več desetletij.

Osebni arhiv
Ljiljana Jelisavčić iz mesta Užice v Srbiji je dovolila, da v časopisu Svet24 objavimo njeno zgodbo s srečnim koncem

Osebni arhiv
Fotografija polbrata in njegove mame, posneta 28. julija 1957 v Mariboru.

Danes 55-letna Ljiljana Jelisavčić iz Srbije je, kot pravi, ena najsrečnejših ljudi na zemeljski obli. K uspešnemu iskanju je pripomogel tudi v naš časopis Svet24. Po več letih je Ljiljani uspelo najti polbrata Petra, za katerega je izvedela šele, ko je imela 13 oziroma 14 let.

Brez velikega pompa

»V imenu Ljiljane Jelisavčić vam sporočam, da nam je uspelo. Že naslednji dan, ko ste preverjali, ali je kaj novega pri iskanju brata, sem izvedela, da se je oglasil. Je živ in zdrav. Prepoznal se je na fotografijah. Zdaj lahko rečem le, da sta že povezana, si dopisujeta in se dogovarjata za snidenje. Oba sta presrečna, vendar se polbrat zaradi družinskih razmer ne želi izpostavljati v javnosti.

osebni arhiv
Polbrat Petar v Mariboru, ko je bil star kakšnih pet let.

Ljiljana spoštuje njegovo željo in se vam iskreno zahvaljuje za pomoč ter obenem prosi, da jo upoštevate,« je pojasnila Jasmina Krapše iz Maribora, na katero se je Jelisavčićeva obrnila, ker je srbskega rodu in je tudi podpredsednica Srpskega kulturnega društva Maribor. Časopisu Svet24 je Jelisavčićeva dovolila objavo svoje zgodbo s srečnim koncem, a brez aktualnih fotografij. »Res vam hvala za pomoč, vsem medijem, tudi Svetu24,« je bila kratka Jelisavičićeva.

Iskanje in hkrati strah

Iskanja se je najprej, kot je dejala, lotila prek svojih someščanov, ki so se preselili v Slovenijo, nikoli prek institucij in medijev. »Bala sem se zavrnitve, revolta in grenkobe, ki jih mogoče nosi v sebi,« je pojasnila Jelisavičićeva. Priznala je, da je v želji po čim hitrejšem iskanju polbrata večkrat razmišljala, da bi prišla v Maribor in trkala na vsa vrata, da bi dobila kakšen odgovor. Vedela je le, da je 25. oktobra 1948 njen oče odšel iz Srbije v Slovenijo na služenje vojaškega roka in v Mariboru spoznal dekle, s katerim sta leta 1952 imela otroka po imenu Petar.