Nasveti

Zaščitite svoj dom pred nizkimi temperaturami

Zoran Franc
27. 1. 2017, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Temperature to zimo niso nič kaj prizanesljive. Da boste sebe in dom čim bolje zaščitili, vam ponujamo nekaj nasvetov, ki bodo hladne zimske dni naredili toplejše in prijetnejše.

Profimedia
Okna, sploh ob večerih, ko temperature še bolj padejo, zastrite z roletami in preprečite uhajanje toplote.

ČEBULA V mrzlih dneh se oblecite čim bolj slojevito, saj boste tako lažje vzdrževali telesno temperaturo. Ne pozabite na spodnje majice in dolge spodnje hlače. DODATKI Čez zimo se modnim trendom na trenutke odpovejte. Naj bodo kapa, šal, rokavice in debele nogavice vaša obvezna oprema, ko se odpravljate ven. S šalom pokrijte tudi nos in usta. DIHANJE Če ste primorani biti zunaj na hladnem, dihajte čim počasneje. Tako boste počasneje izgubljali nepotrebno energijo in toploto. Dihanje poskusite omejiti na sedem sekund. OBUTEV Da preprečite nevarnosti in zlome, ki v trenutkih neprevidnosti prežijo na vas na ledu, vam svetujemo, da obujete škornje z gumijastim podplatom, ki so čim bolj narezljani.

Hladni val, ki se že nekaj časa zadržuje nad nami, povzroča številne nevšečnosti. Pomembno je, da v tem času nekaj več pozornosti namenite sebi ter zaščitite svoje zdravje in svoje domove pred nevarno nizkimi temperaturami. Kako? Poskusite z naslednjimi triki.

Ne zanemarjajte neogrevanih prostorov

Prostorov, ki jih zaradi takšnega ali drugačnega razloga ne ogrevate, nikar ne zanemarjajte, saj vam lahko zaradi nizkih temperatur v radiatorjih zamrzne voda. Če vendarle ne želite ogrevati teh prostorov, vam svetujemo, da iz radiatorjev in cevi spustite vodo. Tako boste prihranili predvsem živce, obenem pa precej denarja, saj vam lahko sicer raznese cevi. Še bolje bo, če pustite vklopljeno črpalko, ki poganja vodo po prostoru, centralno segrevanje v tem prostoru pa nastavite na minimum.

Sredstvo proti zmrzovanju

Če v stanovanju ali hiši ne živite, vam svetujemo, da v straniščno školjko in sifone čez zimo nalijete tekočino proti zmrzovanju. Tako boste preprečili pokanje keramike in cevi. Pipe pustite odprte toliko, da voda kaplja iz njih, s čimer preprečite, da voda v ceveh zamrzne. Če boste odsotni daljše obdobje in se vam zdi to tveganje preveliko, zaprite ventile in izpraznite cevi.

Pripravite poti in ceste

Zavarujte se pred nevarnimi padci in zlomi. Ceste in potke, ki vodijo do vašega stanovanja, očistite in posujte s soljo ali peskom. Če vam zmanjka navadne soli, lahko uporabite sol za pomivalni stroj.

Uporabite rolete

Da boste v prostorih ohranili čim več toplote in da ta ne bo preveč uhajala skozi stekla, ki so slab izolator, vam svetujemo, da posebno zvečer spustite zunanje rolete in tako preprečite uhajanje toplote skozi okna. Prav tako ob oknih in vratih, na mestih, kjer ne tesnijo dovolj, položite debele brisače in preprečite dotok hladnega zraka.