Nizka plača

Za gradnjo zidu bo težko dobil delavce

B.K.
27. 1. 2017, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trumpova ideja o zidu na južni meji ZDA bo naletela na več težav. Ena izmed njih je poceni delovna sila, ki bo za projekt potrebna. Strokovnjaki pravijo, da je ne bo dobil.

Reuters
Donald Trump.

ZDA pesti pomanjkanje delovne sile v gradbenem sektorju. Plače rastejo, izvajanje projektov se vleče. Plan ameriškega predsednika Donalda Trumpa za takojšnjo gradnjo zidu, bo vlado obremenil z iskanjem gradbenih delavcev, ki v ZDA bivajo in delajo legalno. In najti jih morajo v petmestnih številih. V državi je sicer 14 odstotkov vseh gradbenih delavec nelegalnih migrantov, v zveni državi Teksas pa predstavljajo skoraj polovico razpoložljive gradbene delovne sile, poroča ameriška medijska hiša Bloomberg. 

»Če hoče [Trump] zgraditi zid z legalnimi delavci v Teksasu, bo imel velike težave,« je za Bloomberg povedal izvršni direktor zasebne gradbene družbe iz Houstona, Stan Marek. »Obstaja resnično pomanjkanje legalnih delavcev.«

Zid, ki bi naj stal tudi do 25 milijard ameriških dolarjev, bo postal eden izmed največjih investicijskih projektov od gradnje Hooverjevega jeza na reki Kolorado med veliko depresijo v začetku prejšnjega stoletja.

Reuters
Postavljanje ograje na meji med ZDA in Mehiko pri mestu Ciudad Juarez.

Gradbeniki tako dvomijo, da bo Trump za svoj megalomanski projekt uspel dobiti dovolj ugodno delovno silo, ki bi ustrezala pravnim zahtevam ter bila pripravljena sredi puščave postavljati zid.

Povprečna urna postavka za gradbenega delavca v ZDA je trenutno 28,5 ameriških dolarjev, kar je sicer 3 odstotke višje od povprečja leta 2009 a še vedno mnogo nižje od plač, ki jih ponujajo denimo v bencinski in naftni industriji. Zato naj bi po kar dve tretjini gradbenih firm po vsej državi imelo velike težave pri najemu delovne sile. Samo v Teksasu, ki si z Mehiko deli več kot 2000km meje, 67 odstotkov gradbenikov ne more najti dovolj legalnih delavcev. Ameriški delavci preprosto nočejo delati v gradbeništvu. Gradbene firme morajo zato odklanjati naročila.