Zloraba ali ne?

Ženo, ki mu je "vedno stala ob strani", je politik dobro plačeval

T.L./STA
27. 1. 2017, 09.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Fillon zatrdil, da je žena dejansko delala zanj

Profimedia
Penelope in Francois Fillon.

Kandidat francoske desnice za predsednika Francois Fillon je v četrtek zvečer zatrdil, da je njegova žena Penelope res delala zanj in zato prejemala plačilo. Fillon se je tako odzval na poročanje satiričnega časnika Canard Enchaine, da je Fillonova v osmih letih zaslužila pol milijona evrov. Časnik je namigoval, da je bila zaposlitev le fiktivna.

"Moja žena je izjemna. Ne morete si predstavljati, kako trpi ob misli, da ljudje verjamejo, da se ni držala pravil," je za francosko televizijo TF1 dejal Fillon, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dodal je, da ni niti najmanjšega dvoma o tem, da je žena več let zanj delala kot asistentka v parlamentu. "Žena je vedno delala zame, vedno mi je stala ob strani," je dejal.

Na novinarsko vprašanje, kaj konkretno je delala, je odgovoril: "Popravljala je moje govore, sprejemala je ogromno ljudi, ki jih sam nisem mogel sprejeti, predstavljala me je na dogodkih, zame je delala pregled tiska."

Na delo tožilstvo

Francosko tožilstvo je medtem sprožilo preliminarno preiskavo zaradi morebitne zlorabe javnih sredstev, Fillonovi odvetniki pa so preiskovalcem že dali dokumente v podporo predsedniškemu kandidatu.

V Franciji ni nezakonito, da poslanec zaposli svojega sorodnika, če ta dejansko opravlja delo, za katero prejema plačo. Je pa Canard Enchaine v prispevku trdil, da ni znano, kaj je za svojo plačo počela Penelope Fillon.

Fillonova žena in mati njunih petih otrok, ki je rojena Valižanka, se v dosedanji politični karieri Francoisa Fillona ni veliko pojavljala v javnosti.

Nekdanji francoski premier Fillon je precej presenetljivo zmagal v tekmi francoskih republikancev za predsedniško kandidaturo. Javnomnenjske ankete mu na volitvah aprila napovedujejo preboj v drugi krog.