Maščevanje Zahodu

Kaos na Balkanu voda na ruski mlin

J.P.
27. 1. 2017, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruski voditelj se namerava Zahodu maščevati s kaosom na Balkanu, pravi ameriški strokovnjak za varnost.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin

Ukrepi, ki so se jih na Balkanu v začetku 90. let prejšnjega stoletja lotile Združene države Amerike, propadajo, ugotavlja John Schindler, nekoč zaposlen v eni od ameriških obveščevalnih služb, danes pa strokovnjak za varnost.

Bosna in Kosovo

Po njegovem mnenju bi se lahko trenutna situacija izrodila v novo vojno, saj si Srbi z ruskim vetrom v svojih jadrih želijo preoblikovati dve najbolj občutljivi točki v regiji: Bosno in Kosovo. Še posebej slabo se piše prvi, meni Schindler. Zaradi zločina, korupcije in islamskega ekstremizma je v resnih političnih in ekonomskih težavah. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik grozi, da bo Republiko Srbsko umaknil iz daytonskega sporazuma, s katerim se je končala vojna v Bosni in Hercegovini. Schindler je prepričan, da gre za resne grožnje, za Dodika pa meni, da ga imajo Rusi v pesti.

Razmere se zaostrujejo tudi na Kosovu, ugotavlja Schindler, predvsem na račun provokacij, ki prihajajo iz Beograda. Ena takšnih je bil v srbske nacionalne barve odet in z napisom Kosovo je Srbija polepljen vlak, ki je 14. januarja iz Srbije krenil proti Kosovski Mitrovici.

Žalitev za Putina

Za vsem tem naj bi bili Rusi – kot ugotavlja Schindler, so njihove obveščevalne službe v Srbiji zelo prisotne, na jugu države pa naj bi celo ustanovile 'vohunsko oporišče'. Seveda z namenom, da bi lahko spremljali aktivnosti Zahoda.

Schindler je prepričan, da Vladimir Putin neodvisno Kosovo in Bosno vidi kot žalitev Rusije in vsega slovanskega sveta, zato naj bi si želel političnega kaosa na Balkanu, da bi zamotil Zahod. »Z veseljem bo zanetil lokalno vojno, da bi to dosegel, saj ne bodo umirali Rusi,« je zapisal Schindler.