Vojaški objekt

Odprli so nekoč strogo varovani objekt

Mojca Leskovšek-Svete/Dolenjski list
27. 1. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Podzemni vojaški objekt v Škrilju bo od junija na ogled turistom. Obrambno ministrstvo ga je namreč predalo v brezplačno upravljanje občini Kočevje, ki ji načrtov ne manjka.

Mojca Leskovšek-Svete
Komunikacijska soba v podzemnem vojaškem objektu v Škrilju.

Potem ko sta ministrica za obrambo Andreja Katič in župan občine Kočevje Vladimir Prebilič podpisala pogodbo, je občina za turistične namene v večletno upravljanje najela podzemni vojaški objekt K-35. Ob predaji objekta v Škrilju, ki je še vedno območje posebnega pomena za varovanje Slovenije, je Prebilič predstavil občinsko vizijo.

Vladimir Prebilič o načrtih kočevske občine: "V Škrilju bomo organizirali vodene oglede objekta za skupine do največ 25 ljudi."

Podzemni objekt v Škrilju so gradili med letoma 1953 in 1957 kot enega od dveh objektov, kamor naj bi se umaknilo politično vodstvo takratne Jugoslavije in vojaki v primeru vojaškega napada na Jugoslavijo. Škrilj je bil zato poleg goteniških objektov v skoraj polstoletni zgodovini zaradi višjih državnih interesov zaprtega območja Kočevske Reke v kočevski občini najbolj varovan.

V objektu je okoli 500 metrov hodnikov in šest podzemnih sob. Najnižja točka je približno 80 metrov pod zemljo, objekt bi funkcioniral tudi, če bi prišlo do nuklearne eksplozije, v primeru vojne pa bi zaprtim omogočal delovanje sto dni brez pomoči od zunaj, razlaga Prebilič.

Primer sožitja

Ministrstvo za obrambo bo lahko objekt, če se bo izkazala potreba, kadarkoli takoj prevzelo nazaj, se je pa s predajo v brezplačno uporabo razbremenilo skrbi in stroškov za vzdrževanje.

Vendar pa, kot je dejala ministrica, ne gre samo za to: »Gre za neko sobivanje. Menimo, da mora Slovenska vojska živeti v sožitju z lokalnimi skupnostmi tam, kjer je bolj prisotna kot v drugih lokalnih skupnostih.«

Od 1. junija 

Od junija bo mogoče vstopiti v nekdaj strogo varovani objekt.

»Organizirali bomo vodene oglede za skupine do največ 25 ljudi,« pa je o načrtih povedal Prebilič. Poudaril je, da želijo, da bi obiskovalci skozi multimedijske predstavitve doživeli, kaj se je dogajalo v času hladne vojne.

Ker danes v objektu v Škrilju kar nekaj opreme oziroma pohištva ni več, se z ministrstvom za notranje zadeve dogovarjajo, da bi del opreme, ki je v bunkerju v Gotenici, ki ni odprt za javnost in oprema trenutno tam ni potrebna, prenesli v Škrilj.

Kot je še povedal Prebilič, bodo stroški vzdrževanja objekta zelo majhni, saj ima denimo stalno temperaturo od 16 do 18 stopinj Celzija, tržili pa ga bodo tudi drugače, ne samo z organiziranimi skupinskimi ogledi. »Idej nam ne manjka,« je povedal in dodal, da bo za turiste ogled možen od 1. junija naprej.