Tvit diplomacija

Mehiški predsednik je zaradi Trumpovega tvita odpovedal obisk v ZDA

M.K./STA
26. 1. 2017, 22.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je po nizu provokacij iz Washingtona odpovedal srečanje z novim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je bilo napovedano za prihodnji torek.

Reuters
Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je bil tudi pod pritiskom več mehiških političnih strank, ki so mu po provokacijah iz ZDA svetovale, naj odpove srečanje.

Donald Trump je pred tem grdo užalil mehiškega predsednika, ko mu je kar preko Twitterja sporočil, da "če ne misli plačati za zid" na ameriško-mehiški meji, da je potem bolje, če obisk kar odpove. Enrique Pena Nieto je namig razumel in mu sledil.

"Danes zjutraj smo belo hišo obvestili, da se ne bom udeležil srečanja, ki je načrtovano za naslednji torek," je Piena Nieto sporočil na twitterju, kot odgovor na Trumpova sporočila.

"Mehika znova poudarja svojo pripravljenost za sodelovanje z ZDA, da bi dosegli soglasje in dogovor, ki bo v korist obeh držav," je še sporočil Piena Nieto.

Ameriški predsednik Trump je nato zaplet komentiral še na srečanju republikancev v Filadelfiji in dejal, da sta se oba s Peno Nietom strinjala, da odpovesta srečanje. Odpoved obiska je komentiral z besedami, da "bi bilo srečanje z Enriquejem Peno Nietom brezplodno, če Mehika do ZDA ne kaže spoštovanja in pripravljenosti da plača stroške gradnje novega zidu na meji med državama. Želim si izbrati drugo pot. Nimam druge možnosti," je dejal, vendar ni pojasnil kakšna bo ta pot.

Britanski BBC je poročal, da namerava Trump financirati gradnjo zidu na južni meji z uvedbo 20 odstotnih carinskih dajatev na uvoz blaga iz Mehike.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je kmalu zatem povedal novinarjem, da bodo še naprej ostali v stiku. Izrazil je upanje, da bodo lahko kakšno srečanje organizirali v prihodnosti.

Trump je v sredo podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. Izgradnjo zidu na 3200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Že takrat je zatrjeval, da bo gradnjo zidu plačala Mehika, v sredo pa je te zahteve ponovil.

Mehika ne verjame v zidove

Pena Nieto se je na Trumpova sredina izvršna ukaza odzval, da Mehika zagotovo ne bo plačala zidu na meji z ZDA. V sporočilu narodu je mehiški predsednik obžaloval Trumpovo potezo in dodal, da Mehika ne verjame v zidove.

Poleg tega so Mehičani kot provokacijo razumeli tudi trenutek, kdaj je Trump objavil omenjene ukrepe - v Washingtonu sta se ravno takrat mudila mehiška ministra za zunanje zadeve Luis Videgaray in gospodarstvo Ildefonso Guajardo, ki sta bila na pogovorih z visoko ameriško delegacijo o prihodnjih odnosih med obema državama.

Pena Nieto pa je bil sicer tudi pod pritiskom več mehiških političnih strank, ki so mu po provokacijah iz ZDA svetovale, naj odpove srečanje. "Verjamem, da bi moral Pena odpovedati svoj obisk v Washingtonu," je med drugim dejal nekdanji mehiški zunanji minister Jorge Castaneda.