Podpora

V boju za delavce poraženec prestopil na stran zmagovalca

T.L.
24. 1. 2017, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Donald Trump si je z umikom iz prostotrgovinskega sporazuma na območju Azije in Pacifika (TPP) pridobil podporo sicer velikega kritika Bernija Sandersa.

Reuters
Sporazum TPP je lani sklenilo 12 držav, da bi na ta način oblikovale trgovinska pravila kot protiutež vse večjemu vplivu Kitajske.

Donald Trump je s svojimi odločitvami v dneh, ko je komajda dobro stopil v Ovalno pisarno, razburil marsikoga. Je pa za umik ZDA iz prostotrgovinskega sporazuma na območju Azije in Pacifika (TPP) prejel pohvalo od - Bernija Sandersa, demokratskega senatorja, ki je izgubil boj za predsedniškega kandidata demokratske stranke proti Hillary Clinton.

Sanders, ki je s ciljem, da Trump ne bi prišel v Belo hišo, celo podprl Clintonovo, je Trumpovo odločitev o umiku komentiral z besedami: "Vesel sem, da je transpacifiško prostotrgovinsko partnerstvo končano in mrtvo." Sanders je namreč mnenja, da so ZDA v zadnjih 30 letih sklenile vrsto trgovinskih sporazumov, ki so ameriškim delavcem vzeli "na milijone dostojno plačanih delovnih mest in sprožili 'dirko na dno', ki je znižala plače za ameriške delavce", poročau The Washington Post. Ob tem je Trumpu ponudil pomoč: "Če predsednik Trump misli resno z novo politiko pomoči ameriškim delavcem, potem bi z veseljem delal z njim". 

Želijo rešiti, kar je mogoče rešiti 

Vsi pa ne delijo Sandersovega navdušenja nad Trumpovo potezo. Avstralija in Nova Zelandija želita ohraniti prostotrgovinski sporazum na območju Azije in Pacifika (TPP), čeprav so odstopile od njega, poroča STA. Avstralski minister za trgovino Steve Ciobo je za danes napovedal pogovore z drugimi podpisnicami. Podobno se je izrazil tudi njegov novozelandski kolega. Sporazum je sicer doslej ratificirala le Japonska in še ni začel veljati, že ob Trumpovih napovedih, da bo odstopil od sporazuma, pa so se ostale podpisnice spraševale, ali še ima smisel. "To je velika škoda, vendar ne nepričakovano," se je odzval avstralski minister Ciobo. Zdaj moramo ugotoviti, ali bi sporazum lahko funkcioniral "v formatu 12-1", je dejal in pojasnil, da naj bi še danes prišlo do srečanja s predstavniki Kanade, Mehike, Japonske, Singapurja in Malezije, na katerem bi govorili o možnih alternativah.