V velikem številu

Si bodo Hrvati spet oprtali orožje?

J.P.
24. 1. 2017, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Že nekaj let je minilo, odkar so ga odpravili, a vseeno na površje priplava vsakih nekaj let.

Reuters
Posameznik bi se naučil rokovati z avtomatskim orožjem, nuditi prvo pomoč in uporabljati zaščitno masko. Obstajala pa naj bi možnost prostovoljnega dodatnega usposabljanja.

Hrvaška je obvezno naborništvo odpravila leta 2008, čemur je bila javnost povečini naklonjena. Prostovoljno služenje vojaškega roka je še vedno mogoče; obvezna različica ima največ podpornikov v vojaških in nekaterih političnih krogih, od tam pa prihajajo govorice, da bi se obvezno služenje vojaškega roka utegnilo vrniti.

Ne več kot dva meseca

Zgodba o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka se na Hrvaškem odvrti vsakih nekaj let, sploh ko katera od sosednjih držav začenja rožljati z orožjem. 

Glas Slavonije namreč poroča, da je tik pred zaključkom obsežna analiza, ki bi morala prikazati vse prednosti in slabosti ponovne aktivacije obveznega služenja vojaškega roka. Rezultate pričakujejo v poletnih mesecih.

Sistem izobraževanja na področju varnosti in obrambe ne obstaja več. Pristojni bodo na podlagi analize podali predloge, o katerih se bo nato razpravljalo. Njihov vir je razkril, da bi lahko usposabljanje trajalo bodisi dva bodisi en mesec, obstaja pa tudi vmesna možnost, ki bi vojaški rok raztegnila na šest tednov. Kakorkoli že, ta več kot dva meseca menda ne bo trajal. Šlo naj bi torej za razumevanje osnov, za katere ni potrebno predhodno strokovno znanje. Posameznik bi se tako naučil rokovati z avtomatskim orožjem, nuditi prvo pomoč in uporabljati zaščitno masko. Obstajala pa naj bi možnost prostovoljnega dodatnega usposabljanja, je za Glas Slavonije še razkril njihov vir.

Vsakih nekaj let

Zgodba o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka se na Hrvaškem odvrti vsakih nekaj let, sploh ko katera od sosednjih držav začenja rožljati z orožjem. Tudi tokrat ni nič drugače.

Vojaški rok je pred dvema letoma v svojo predsedniško kampanjo vpletla tudi sedanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, nekdanji obrambni minister Ante Kotromanović pa je opozoril, da bi obvezno služenje vojaškega roka stalo med 40 in 65 milijonov evrov.