Nato

Trump podporo postavil pod vprašaj, obrambni minister jo je zagotovil

J.P./STA
24. 1. 2017, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novi ameriški obrambni sekretar James Mattis je v ponedeljek po telefonu generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu zagotovil vso podporo zavezništvu, četudi ga je njegov šef, novi ameriški predsednik Donald Trump postavil pod vprašaj, ker da je zastarelo.

Profimedia
James Mattis

"Voditelja sta govorila o pomenu skupnih vrednot in sekretar je poudaril, da ZDA, ko iščejo podporo za obrambo teh vrednot, vedno začnejo pri Evropi," je Mattisov tiskovni predstavnik Jeff Davis.

Mattis, nekdanji vrhovni poveljnik Natovih zavezniških sil za transformacijo, je Stoltenberga poklical prvi dan na položaju, da bi tako poudaril pomen čezatlantskega zavezništva, je še povedal Davis.

Trump je sicer še pred prevzemom predsedniškega položaja ocenil, da je Nato zastarela organizacija in kritiziral ostale zaveznice, da ne namenijo dovolj sredstev za obrambo oz. da ne "plačujejo svojega deleža". To je med drugimi zaveznicami v Natu povzročilo precej nemira. Mattis in drugi predstavniki bodočega Trumpovega kabineta so sicer v zaslišanjih v senatu govorili drugače in izpostavili, da je Nato še vedno temelj čezatlantske varnosti in stabilnosti.

Mattis je sicer v ponedeljek po telefonu govoril tudi s kolegoma iz Velike Britanije Michaelom Fallonom in Kanade Harjitom Sajjanom.