Najprej Amerika

Trump pravi, da bo "oblast iz Washingtona vrnil Američanom"

G.G./STA
20. 1. 2017, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novi ameriški predsednik Donald Trump je v govoru še enkrat več obljubil, da bo Ameriko spet naredil veliko, močno, bogato, ponosno in varno.

Reuters

Donald Trump je napovedal, da bo oblast iz Washingtona vrnil Američanom. Medtem ko je Washington cvetel, ljudje po Ameriki niso imeli česa praznovati, je dejal Trump in dodal: "To se bo zdaj spremenilo. Ta trenutek je vaš. 20. januar 2017 bo v zgodovini dan, ko so ljudje spet prišli na oblast v tej državi. Pozabljeni ne bodo več pozabljeni."

Američanom je obljubil, da ga bo vodila vizija "najprej Amerika". Kot je dejal, so ZDA veliko let subvencionirale druge vojske, v tujini so porabile milijarde, branile so meje drugih, na njihov račun so bogatele druge države, v Ameriki pa so se zapirale tovarne, milijoni ljudi so ostajali brez dela, ameriška infrastruktura se je sesuvala. "Vse to je zdaj preteklost," je zatrdil in napovedal, da bodo ZDA poslej najprej upoštevale svoje interese.

Zatrdil je, da ZDA ne bodo več vsiljevale svojih načel drugim državam, bodo pa sijale kot zgled drugim, naj jim sledijo. Napovedal je, da bodo ZDA združile svet proti islamskemu radikalizmu, ki ga bo "izbrisal z obličja Zemlje".

Trump je še dejal, da je konec obdobja politikov, ki so govorili, a ničesar naredili: "Čas praznega govorjenja je končan."