Danes ob 18.00

Vse, kar morate vedeti o Trumpovi inavguraciji

B.K.
20. 1. 2017, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Februarja 1789 je vseh 69 elektorjev soglasno izbralo 57-letnega generala Georga Washingtona za prvega predsednika Združenih držav Amerike. 30. aprila istega leta je na balkonu federalne dvorane prisegel pred množico ljudi. V tihem nagovoru kongresu je govoril o “eksperimentu, ki je dan v roke ameriškemu ljudstvu.” Spremljala ga je svetloba trinajstih raket in bobnenje trinajstih topov.

Reuters
Donald in Melania Trump

Skoraj 228 let pozneje bo pred ameriško množico prisegel 70-letni nepremičninski mogotec Donald Trump, ki je predsedniški stolček osvojil po kontroverzni kampanji. Čeprav je za proslavo zbral rekordnih 90 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj dvakrat več od njegovega predhodnika Baracka Obame, pa Trump obljublja, da bo inavguracijski dan “zelo, zelo eleganten.”

Preberite tudi VIDEO IN FOTO: Priprave na menjavo v Beli hiši.

Trump bo veliki dan začel na kavi z Obamo. Za tem se bo udeležil maše v cerkvi sv. Janeza. Po maši se bo odpravil na zahodno stran kongresne zgradbe, kjer se bo ob 11.30 po lokalnem času začela ceremonija ob zaprisegi. A Trump ne bo zaprisegel takoj. Pred njim bo roko na Biblijo položil kandidat za podpredsednika, Mike Pence. Okoli poldneva pa se bo začel glavni dogodek - zaprisega 45. predsednika Združenih držav Amerike, kjer bo Trump izrekel slavne besede: “Svečano prisegam, da bom zvesto izvrševal funkcijo predsednika Združenih držav, in da bom po svojih najboljših močeh ohranjal varoval in branil ustavo Združenih držav.”

Po zaprisegi bo Trump nagovoril državljane, za tem pa se bo začela parada, ki jo bo otvorila 16-letna zmagovalka šova Amerika ima talent Jackie Evancho, ki bo zapela ameriško himno. Na paradi bodo za glasbeno spremljavo skrbeli zbori ter pihalni orkestri srednjih šol. Parade se bodo udeležili tudi skavti.

Na zabavi sicer ne bo mnogih glasbenikov, ki so Trumpovo povabilo v znak protesta zavrnili. Med njimi naj bi bili Elton John, Celine Dion, Moby, Andrea Bocelli in skupina Kiss.

Profimedia

A na inavguracijah ne gre vedno vse po načrtih. Poglejmo si nekaj najbolj nenavadnih dogodkov ob inavguracijskih ceremonijah v preteklosti.

Pijani kaos na proslavi Andrewa Jacksona

Marca 1829 je sedmi predsednik ZDA, Andrew Jackson, vrata Bele hiše odprl za podpornike, ki so spremljali njegovo zaprisego. Sledila je zabava epskih razsežnosti, kjer je 10.000 obiskovalcev jedlo, pilo, pelo in se pretepalo, novopečeni predsednik pa je moral na neki točki v večeru pobegniti skozi okno.

Osamljeni Woodrow Wilson

Ko je Woodrow Wilson prišel v Washington marca 1913, ga ni pričakal nihče. Bližnjega policista je zato vprašal, kje so vsi. Ta mu je odgovoril: “Na paradi sufražetk.” Približno 8000 žensk je namreč zahtevalo splošno volilno pravico na bližnjem trgu. Na paradi so imele 9 glasbenih skupin in 4 konjeniške brigade. A očitno jim ni zameril, da so mu ukradle del pozornosti, saj so splošno volilno pravico uzakonili kmalu po prvi svetovni vojni. Tudi po Wilsonovi zaslugi.

Kujanje Herberta Hooverja

Ko je Franklin Delano Roosevelt leta 1932 premagal Hooverja, je bilo malce nerodno. Slednji namreč ni želel spregovoriti z novoizvoljenim predsednikom in je skozi celotno inavguracijo kuhal mulo. To Rooseveltu ni preprečilo, da ne bi podal slavnega govora: “edina stvar, ki se je moramo bati je … samega strahu.”

Spor prvih dam

Prva dama Rosalynn Carter je slabo sprejela svojo naslednico Nancy Reagan. Kot je vožnjo na parado kasneje opisoval Ronald Reagan: “Rosalynn je zgolj strmela skozi okno, rekla ni niti besede. Nisem vedel, kaj storiti, zato sem tudi sam bil tiho.”

“K sreči je bila vožnja kratka,” je dodal.

Protesti prvič … in drugič

Za danes napovedujejo proteste ob Trumpovi inavguraciji. Ti pa niso novost. Leta 2001 je takratnega novoizvoljenega predsednika Georgea Busha mlajšega na ulicah Washingtona pričakalo 20.000 protestnikov. Ko je bil leta 2005 vnovič izvoljen, se je vaja ponovila. Njegovo ceremonijo so takrat prekinili protivojni protestniki.